Revenirea lui Antonio Conceicao la CFR Cluj poate fi catalogată ca o surpriză, având în vedere că tehnicianul portughez nu a avut parte de cea mai plăcută despărțire în 2009, la primul său mandat în Gruia. Vișiniii, cu care câștigase Cupa și Supercupa României, ocupau primul loc în momentul în care lusitanul a trebuit să-și facă bagajele și să plece, unul dintre motive fiind acela că echipa nu prea juca nimic.

La șase ani de la acel eveniment, același Conceicao, acum în vârstă de 54 de ani, decide să răspundă afirmativ la chemarea lui CFR, echipă care are nevoie de un salvator în finalul sezonului regulat. Ca antrenor de fotbal, e bine să nu te raportezi prea mult la trecut, ca să nu ai parte de prea puțin viitor în această meserie extrem de volatilă în ziua de azi. Probabil că portughezul știe destul de bine acest lucru, având în vedere că a mai pregătit alte șapte echipe după divorțul de clujeni.

Contextul în care își face apariția Conceicao nu este deloc unul atrăgător, întrucât CFR nu a mai câștigat de cinci etape, astfel că a ajuns la opt puncte de ultima poziție care asigură prezența în play-off. Cum mai sunt doar cinci meciuri până la terminarea sezonului regulat, e greu de crezut că CFR va termina în Top 6 dacă nu va primi înapoi cele șase puncte care i-au fost luate la începutul stagiunii din cauza datoriilor financiare.

În aceste condiții, se poate spune că tehnicianul lusitan are curaj să se înhame la o muncă dificilă și delicată în același timp, întrucât dacă ratează prezența în play-off, este ca și acum ar fi venit degeaba. Conceicao nu pare însă dezarmat de realitatea înconjurătoare și declară că „am venit să ajut și să avem rezultate cât mai repede”.

Este o abordare încurajatoare pentru echipă și, probabil că acesta este rostul declarației – să le insufle jucătorilor încrederea că nu este nimic pierdut. Mult mai ușor pentru el ar fi fost să dea vina pe moștenirea grea, ca să-și pregătească un eventual eșec, însă portughezul pare să fie un războinic care preferă să piară pe spada lui.

Prin alegerea făcută, CFR lasă de înțeles că are nevoie de Conceicao din 2009, acela care obținea rezultate în condițiile în care jocul echipei nu era unul spectaculos. Cine se mai gândește însă la spectacol acum, când cele mai importante sunt punctele care trebuie luate cu orice preț, inclusiv renunțând la orice estetică și exacerbând la maximum pragmatismul.

Cu siguranță amatorii de pariuri sportive online de pe site-urile de profil precum bet365 vor găsi extrem de atractivă partida pe care CFR Cluj o va juca la Botoșani, una în care ardelenii trebuie să dea totul pentru a obține cele trei puncte necesare ca aerul. Echipa din Gruia poate privi cu optimism acest duel, întrucât tradiția partidelor cu moldovenii îi este net favorabilă. În cele cinci meciuri directe disputate în Liga 1 până acum, CFR s-a impus de patru ori, în vreme ce un meci s-a încheiat la egalitate, așa că există toate premisele pentru un rezultat bun pe Stadionul Municipal.

Marius Sălăjean, Sursa Foto: www.flickr.com/photos/richardofengland/8122846696