O tânără Anca ne-a sesizat pe pagina de Facebook a publicației NapocaNews o decizie extraordinar de gravă, demnă de perioada bolșevică din anii 50 a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Iată ce scrie tânăra: ”Am o nedumerire si o sa va rog pe dvs sa va sesizati,daca este cazul. In fiecare an, Parintele nostru de la Bisericuta ASCORULUI din Cluj-Napoca sfinteste camerele studentilor din campusurile studentesti Hasdeu (care apartin de UBB),Observator si Marasti (care apartin de Universitatea Tehnica.Anul acesta, Senatul Universitatii sau al studentilor Univ.Tehnice (nu stiu care exact din cele 2 dar o sa ma informez)a decis ca nu mai le da voie sa sfinteasca aceste camerele din Observator si Marasti,care apartin de ele. Asta e libertate sau nu?”

Contactat de redacția NapocaNews părintele Ciprian Negreanu de la Biserica Ortodoxă a  Studenților din campusul universitar Hașdeu ne-a confirmat informația că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca nu mai permite sfințirea camerelor din căminele studențești care aparțin acestei universități.

a-s-c-o-r-l-t-c-o-r-la-biserica-studentilor

Considerăm decizia Universității Tehnice un abuz tipic perioade comuniste, care încalcă flagrant Constituția României privind libertatea religioasă în România.

Redacția NapocaNews cere auto-sesizarea autoritățile în drept: Ministerul Educației și parchetul general pentru cercetarea acestui ”abuz în serviciu” al conducerii Universității Tehnice împotriva libertății religioase constituționale a studenților din cadrul acestei instituții de învățământ superior, cu vederi și nostalgii comuniste.

Constituția României, Art. 29 – Libertatea conştiinţei

(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată;

Să fie rectorul prof. univ. dr. Ing. Aurel Vlaicu un ateu convins care ”prigonește” credința creștină în Universitatea Tehnică? Parchetul ne va oferi răspunsul legal?

NapocaNews

 

universitatea-tehnica-in-prezent_1.jpg.280x180_q85_crop-smart