Organizația ActiveWatch face un apel către jurnaliști și la politicieni să nu pună semnul de egalitate între „teroriști” și comunitatea maghiară în ansamblu și liderii ei politici legitimi și să nu stigmatizeze dezbaterile cu privire la aspirațiile politice ale acesteia, potrivit AgerPress.

ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/SRI de dejucare a ceea instituțiile în cauză au numit ‘tentativă de act terorist’ a unui cetățean maghiar„, se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În acest context, ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea și buna-credință a jurnaliștilor, în ceea ce privește modul de a relata pe marginea unor subiecte  extrem de sensibile și cu potențial de a provoca reacții xenofobe împotriva comunității maghiare și îi îndeamnă pe aceștia să nu ezite să verifice acuratețea informațiilor chiar oficiale furnizate de către SRI ȘI DIICOT.

Reamintim faptul că organizația ActiveWatch, sponsorizată de magnatul maghiaro-evreu George Soroș, are legături cu extremismul maghiar prin liderul Mircea Toma. Aceasta a susținut autonomia Ardealului, la fel ca și organizația terorista HVIM, la congresul din 25 februarie al Erdélyi Magyar Néppárt. Tot ActiveWatch a catalogat o lege din 2014 ce se opunea autonomiei regionale ca fiind ”o nouă inițiativă legislativă PSD de inspirație fascistă”.