Pe fondul sosirii imigranţilor musulmani în Europa, tot mai multe ţări tranformă Crăciunul într-o sărbătoare interzisă, ca în ţările comuniste. Asistăm la o complicitate între stânga politică şi fundamentaliştii islamişti din Europa împotriva sărbătorii Crăciunului.

În mai multe ţări, în loc de urarea Crăciun Fericit mai mai potrivit ar să se spună Sărbători Fericite, o modalitate prin care să fie incluşi şi cei care au alte sărbători în această perioadă precum: Hanukkah, la evrei, Ramadam şi Ashura, la musulmani, Omisoka la japonezi sau Bodhi Day la budişti.

De exmplu, La Bruxelles, Târgul de Crăciun a fost redenumit în ”Plăcerile iernii”, iar oficialii europeni au înlocuit urarea „Crăciun Fericit” cu „Felicitări de Sezon!”, scriu cei de la news-republic.com.Între timp, Parlamentul European a tipărit felicitări cu urarea Felicitări de Sezon.

Şi în Statele Unite, la Universitatea din Tennessee, şefii istituţiei au elaborat un plan pentru suprimarea Crăciunului care interzice apariția lui Moș Crăciun, urările, felicitările și mâncărurile tradiționale. În Statele Arabe, Crăciunul a fost interzis, iar cei care nu respectă acest lucru vor fi pedepsiţi cu ani grei de închisoare.

20091210PHT66305_original

Crăciunul a mai fost interzis în perioada comunistă în Europa de est. Poetul Adrian Păunescu în anii `80 l-a readus pe Moş Crăciun prin cenaclul Flacăra în atenţia românilor care se obişnuiseră cu Moş Gerilă impus de regimul comunist ateu.

Marius Sălăjean

 

mos-craciun-shutterstock1