În timp ce toată lumea este Charlie, Paris (dar nu și Beirut), românii noștri puși în fața istoriei s-au trezit să râdă de operațiunea SRI și DIICOT care a prevenit un atentat terorist pregătit de extremistul secui, membru al grupării revizioniste HVIM, Beke Istvan.

Un caz absolut halucinant este al ortodoxului de serviciu, Iulian Pericle Capsali, aparent angajat al Facebook. Iulian Capsali, care a candidat independent fără succes pentru o poziție în Parlamentul European în 2014, a devenit între timp o personalitate pe Facebook, cu postări zilnice și comentarii 24 din 24. Nici acum și nici în momentul candidaturii sale la PE, nu au putut fi lămurite aspecte legate de viața lui Iulian Capsali, despre care nu se știe unde lucrează și de unde are venituri.

Acum, într-un moment în care SRI a prevenit în ultimul moment o tragedie care putea duce la moartea sau rănirea a câtorva zeci de copii la Târgu Secuiesc, unii formatori de opinie își permit să ia în derâdere această acțiune, acuzând serviciile de manipulare. Nu au fost evidente acțiunile iredentiste ale HVIM de până acum, crimele extremiștilor secui din 1989-90, sau dovezile clare găsite de anchetatori: dispozitivul exploziv artizanal, discuțiile cu planificarea, detonatorul de la distanță.

Pentru Iulian Capsali aceste lucruri nu sunt importante. După cum transmite pe Facebook unui utilizator care îl contestă vehement (si care ne-a atras atentia asupra pozitiei lui Capsali): „Hai sictir, imbecil patentat! Pe cretini manipulabili ca voi se clădește lumea care vine” 🙂 „Hai sictir” Capsali, poate te apuci mâine să ne explici că și Statul Islamic este doar o manipulare (hmm, chiar este?) și că autoritățile ar trebui să îi lase pe teroriști să se desfășoare în voie și să ne lase în pace cu… manipulările?

În fapt, Iulian Capsali a luat o poziție foarte clară astăzi pe Facebook, una halucinantă care denotă o lipsă crasă de logică, responsabilitate, nedemnă de un creștin. Nu știm dacă cuvintele din postare îi aparțin, pentru că folosește în mod ambiguu ghilimele. Însă pentru Capsali un dement secui care putea să provoace o tragedie, este doar o manipulare. Se vede asta în comentariile pline de ironie ale mega-ortodoxului Capsali:

capsali idiot2 capsali idiot3 capsali idiot4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probabil că SRI și DIICOT trebuia să îl lase pe terorist să își ducă la capăt planul, că doar erau doar niște artificii. Aproape 100 de kg, adevărat, însă pentru Capsali sunt tot DOAR niște petarde… Sau poate data viitoare Iulian Capsali își trimite proprii copii la schimb la vreo luare de ostatici cu „petarde” (toți 18 sau câți are)? Pănă la urmă este doar o manipulare, ce pot să pățească, nu? 

Jalnic. Între poziția lui Iulian Capsali și Gyorgy Frunda („dosarul atentatului dejucat de la Târgu Secuiesc ridică foarte multe semne de întrebare”) nu este nicio diferență, antiromânismul pute de la o poștă. Amândoi ar merita băgați într-o cameră cu artificiile inofensive ale lui Beke Istvan…

Fiți liniștiți, SRI veghează

„Am incercat sa ma odihnesc un pic, dupa stresul provocat de teroristi. Nu ma pot decupla, sa ma relaxez.
Mi se perindau prin minte toate cazurile dramatice, incepand cu „spionul Foricel”, despre care n-am mai auzit nimic, „teroristul butelie”, cel care isi agatase in spate o butelie si se furisa pe langa garduri, cazuri despre ca s-a vorbit tone de cerneala orală, fara sa aflam daca au fost internati sau incarcerati.

Azi, ca sa zic asa, ne-a trecut glontul pe la ureche. Daca nu se pornea vantul, in timpul paradei militare, incat „teroristul cu gaz” sa-si dea seama ca vantul va abate gazele lui departe de tinta, nu stiu ce s-ar fi intamplat. Sursele spun ca avea si un pistol cu apa dar si-a dat seama ca vantul ar fi imprastiat apa spre victime colaterale.

Un alt terorist, „monitorizat” de luni bune pentru a fi „sacrificat” de Ziua Nationala, in cinstea evenimentului, a fost neutralizat eroic.
Ceea ce mi se pare tot mai periculos este faptul ca ultimii doi teroristi s-au impartit pe … posturi de televiziune, unul la ROTV, celalalt la A3, pentru a avea o forta distr(a/u)ctiva cat mai mare.

Intrebarea este, daca vor fi si teroristi adevarati, expertii tot asa vor actiona?”

George Serban – preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI în guvernarea CDR

Update de la Mirel Curea

Un om care detine si calitatea de artificier, domnul Viorel Gongu (il am pe lista mea de prieteni – nota mea), ne explica:

„Elementele pirtehnice de clasă 1 sunt albinuţele, licuricii, sfârlezele şi pocnitorile cu 2 aţe. Elementele pirotehnice de clasă 2 sunt petardele alea care fâsâie şi fac poc după câteva secunde, mai sunt petardele de 4-5 cmm, minivulcanii, acele conuri care după ce le dai foc azvârl o jerbă de scântei de 10-20 cm. Alea de clasă 3 sunt rachetele alea pe băţ care ajung la 10-20 m înălţime şi fac steluţe. Tot la clasă 3 intră şi bateriile de rachete cu dimensiunea de 20-40 cm care au elemente de temporizare şi care se lansează una după alta, dar bateria trebuie fixată la sol pentru a nu se culca de la jeturi. Petardele folosite pe stadioane, făcliile suprterilor etc, sunt din clasa 3.”