Cazul Bodnariu nu este singular in Norvegia. Familiei Avramescu Cruz i-au fost preluati de autoritati cei doi copii, dar, cu toate ca au castigat in instanta, parintii nu si-au primit copiii inapoi nici la un an de la pronuntarea hotararii judecatorilor.

Romanca Andreea Avramescu Cruz si sotul ei, Roberto Cruz, cetatean norvegian, sunt surdo-muti si au doi baieti, in varsta de 6 si respectiv 5 ani (foto). In 2014, autoritatile norvegiene au preluat cei doi copii, iar ulterior i-au plasat in familii diferite.

Conform variantei oficiale, totul a inceput in ziua in care, la gradinita fiind, copiii au spus ca fusesera batuti de parintii lor. In prezent, copiii isi pot vedea parintii o data pe luna, cate trei ore, sub stricta supraveghere a asistentilor sociali, informeaza Digi24.

Parintii s-au adresat instantei si au castigat, in ianuarie 2015, insa autoritatile nu au inapoiat copiii familiei naturale nici pana acum. Unul dintre pretexte ar fi ca in perioada in care au fost separati de parinti, cei doi copii nu au continuat sa invete limbajul mimico-gestual cu care fusesera deprinsi inainte, pentru a putea comunica cu parintii lor.

Barnevernet, autoritatea de Protectie a Copilului, sustine ca micutii nu pot fi inapoiati familiei pentru ca nu mai stiu sa comunice prin semne.

„Ma bucur sa imi vad copiii si ei sunt bucurosi, dar ei nu mai vorbesc prin semne, ci prin interpret. Copiii sunt separati, locuiesc la doua familii, ei ma tot intreaba cand se pot intoarce acasa. Este greu. Dupa ce-i lasam, doamna care are grija de ei mi-a spus ca cei mici plang pentru ca ne iubesc. Le e dor si unul de celalalt”, a declarat mama.

In aceste conditii, pentru custodia copiilor se duce de un an si jumatate o lupta acerba intre parintii biologici si autoritatea norvegiana de Protectie a Copilului, informeaza Digi24.

In acelasi timp, exista si un al doilea dosar deschis pe numele parintilor, in care acestia sunt acuzati de violenta asupra copiilor. In luna octombrie 2015, magistratii s-au pronuntat in prima instanta. Potrivit lui Bogdan Avramescu, fratele din Bucuresti al Andreei Avramescu Cruz, cei doi soti au fost condamnati la cate cinci luni de inchisoare si plata unei amenzi a cate 3.000 de coroane fiecare. Cazul se judeca in continuare.

NapocaNews

statua-bambini-frogner-park-oslo-norvegia