Scrisorile reginei Frantei, Maria Antoaneta, au fost descifrate dupa doua secole. Documentele decodate de cercetatorii francezi releva ca regina avea o relatie pasionala cu un conte suedez si dau greutate speculatiilor potrivit carora doi dintre copiii avuti cu sotul sau, Ludovic al XVI-lea, sa fie ilegitimi.

Au trecut doua secole de cand extravaganta regina si-a pierdut capul pe ghilotina, executata de revolutionarii francezi. Cercetatorii au reusit, printr-o tehnica noua, sa citeasca scrisorile acesteia catre Axel de Fresen, un conte suedez apropiat familiei regale franceze, cu toate ca nobilul suedez a mazgalit pasajele prea personale, pentru a pastra secreta relatia, scrie The Telegraph.

„Inchei acum, dar nu fara a-ti spune, drag si bun prieten, ca te iubesc la nebunie si nu e niciun moment in care nu te ador”, ii scria regina contelui la 4 ianuarie 1792, sase luni dupa ce acesta a incercat fara succes sa scoata familia regala franceza din Paris. Un an mai tarziu, Ludovic al XVI-lea era executat.

Istoricii dezbat de mult timp relatia dintre regina Frantei si Fresen. Natura acesteia – platonica sau sexuala – era esentiala in momentul in care revolutionarii au descris-o pe regina ca fiindu-i infidela sotului, frivola si extravaganta.

Toate incercarile de a citi pasajele personale din scrisorile reginei catre Fresen au fost imposibile pana acum, cand cercetatorii au folosit scanere cu raze infrarosii pentru a descifra scrisul de sub mazgalelile deliberate.

NapocaNews

Hans_Axel_von_Fersen1