În ultimul an, Republica Moldova este scena unei crize politice ce se adâncește tot mai mult. Nu are rost să intru într-o analiză detaliată a lucrurilor, nu am intenția să plictisesc pe nimeni, plus că nu aș ajunge nici eu la o concluzie în felul acesta. Am mulți prieteni în Basarabia și i-am tot întrebat în ultimele luni despre protestele din Chișinău. La guvernare se află partidele pro-UE, PD, PLDM și PL, care s-au comportat ca niște clanuri mafiote, au furat miliarde de euro, au subminat puterea în stat și îi consideră pe cetățeni o adunătură de proști bună de exploatat. Dar nici mișcarea protestatară nu constituie o alternativă politică serioasă, aceasta este reprezentată de trei forțe. În primul rând, Platforma DA, un proiect al oligarhului Victor Țopa, fugit din țară din cauza dosarelor penale intentate împotriva lui. A doua facțiune e reprezentată de Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon, partid mult mai radical decât comuniștii lui Voronin, susținut direct de către Vladimir Putin. Socialiștii militează împotriva României și a mișcării unioniste, dorind să dea o lege prin care să-i condamne la închisoare pe toți cei ce luptă pentru unificarea celor două state românești. A treia grupare e ”Partidul Nostru”, condus de afaceristul corupt Renato Usatîi, primarul din Bălți. Tot o formațiune pro-rusească ce dorește persecutarea unioniștilor.

Evident că nici una din aceste facțiuni nu e o soluție pentru Republica Moldova. Dacă ar fi ca mâine să fie alegeri în al doilea stat românesc, din păcate ar câștiga forțele anti-unioniste și ar începe o nouă prigoană contra naționaliștilor români și a unioniștilor. Nici prosperitate nu ar putea să aducă în Basarabia, căci orientarea lor pro-rusească nu ar putea fi exploatată deloc. În primul rând Rusia se află într-o criză economică după sancțiunile impuse de Occident, problemă ce se va agrava acum să prețul petrolului a scăzut, după ce au fost ridicate sancțiunile impuse Iranului. În al doilea rând, Moldova nu are graniță cu Rusia, iar Ucraina este ostilă actualului regim de la Moscova după anexarea
Crimeei, deci comerțul între cele două țări ar fi extrem de dificil. Acestea find spuse, Putin nu are posibilitatea să-i ajute pe moldoveni în cazul în care oamenii săi ajung la putere la Chișinău, haosul urmând să continue. Nici actuala guvernare nu e o soluție, dar e cea mai preferată variantă de către unioniști. În felul acesta, dacă nu au loc alegeri anticipate, în câțiva ani se va putea ridica o grupare cu adevărat pro-românească în viața politică din Basarabia.

În momentul de față cea mai puternică forță unionistă e Mișcarea Național-Creștină Noua Dreaptă. Dar momentan se dorește scoaterea în afară legii a acestei organizații de către parlamentarii comuniști, pe motiv că ar fi o filială a Partidului Noua Dreaptă din România. Sunt sigur că naționaliștii basarabeni vor trece și peste aceste noi atacuri, cum au trecut peste alte nenorociri în trecut.

Concluzia ce poate fi trasă privind toată această situație e una cât se poate de simplă: doar unindu-se cu România, Republica Moldova va ieși din acest haos politic. Nu spun că aici politicienii sunt mai buni, Iohannis și Cioloș sunt niște marionete ordinare ale Bruxelles-ului, iar opoziția e reprezentată de cei ce au jefuit România înaintea lor. Dar măcar există mai multă stabilitate politică, iar până la urmă sunt sigur că românii de pe ambele maluri ale Prutului, împreună, vor reuși să arunce la coșul de gunoi al istoriei toată clasa politică trădătoare și anti-românească. Acum ar fi momentul ideal ca România să propună Republicii Moldova unirea. Dar să fim realiști, Klaus Iohannis e doar un pion al Uniunii Europene și a Statelor Unite. Fără să primească un ordin, nu va face nici o mișcare în acest sens. Dar pe zi ce trece setea de unitate națională a poporului e tot mai mare. Iar unirea rămâne doar o chestiune de timp, dacă actualii politicieni din România și Moldova nu o vor asta, atunci zilele lor sunt numărate.

Codrin Goia