Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca susţine că nu a girat nicio lucrare realizată de deţinuţi, recomandările fiind făcute în nume personal de şase profesori care au dreptul şi libertatea de a coordona şi expertiza lucrări ştiinţifice sau artistice.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Universitatea ”Babeş-Bolyai”, conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare, transmite corespondentul Mediafax.

”Cadrele didactice universitare, prin urmare şi profesorii UBB, au dreptul şi libertatea, conform legii, de a coordona şi expertiza diferite lucrări ştiinţifice sau artistice, dar îşi asumă întreaga responsabilitate pentru astfel de demersuri. Personalul didactic şi de cercetare are dreptul, conform legii, de a publica studii, articole, volume sau opere de artă, fără restricţii ale libertăţii academice. Conform Cartei UBB, membrii comunităţii universitare au libertatea de conştiinţă şi de exprimare. Universitatea nu a girat nicio lucrare realizată de persoane private de libertate, recomandările fiind formulate în nume personal de către cadrele didactice cărora li s-au solicitat aceste recomandări”, se arată în comunicat. Reprezentanţii UBB susţin că pe o listă a Ministerului Educaţiei apar numele a şase cadre didactice care ar fi dat recomandări pentru scrierea de către unii deţinuţi a unor cărţi în penintenciar. ”Toate cadrele didactice au purtat o corespondenţă, în nume propriu, fără a implica universitatea în acest demers”, se mai arată în comunicat. UBB a menţionat că din cele şase cadre didactice, patru sunt cadre didactice active – Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Anuţa Buiga, – Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Rusz-Fogarasi Eniko – Facultatea de Istorie şi Filozofie, Salat Levente – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării – şi a precizat că acestea ”nu au coordonat în vreun fel nicio lucrare ştiinţifică publicată de persoane private de libertate, formulând doar recomandări cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrărilor respective, precum şi cu privire la capacitatea profesională a autorilor de a aborda acele teme”.

În ceea ce priveşte celelalte două persoane care figurează pe lista Ministerului Educaţiei – profesorul universitar Gavril G. Neamţu – este pensionar din anul 2011, cu prelungire de activitate în domeniul conducerii de doctorat, iar Carmen Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, nu are relaţii contractuale cu UBB, fiind retribuită în regim de plata cu ora ca urmare a invitaţiei Facultăţii de Istorie şi Filosofie de a susţine două cursuri la programul de master Managementul Securităţii în Societatea Contemporană.

”Recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat. Cadrele didactice titulare şi active în UBB nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse”, se mai arată în comunicatul UBB. Florin Bozântan a dat recomandare pentru Sabin Ilieşi, încarcerat în Penitenciarul Bistriţa în 2016, condamnat la trei ani şi şase luni pentru fapte de corupţie, care a scris cartea ”Biruinţă în suferinţă” în perioada 27 aprilie – 26 mai 2015. Anuţa Buiga a recomandat patru cărţi scrise de către Eugen Brădean, închis în 2014 pentru trei ani în Penitenciarul Jilava pentru fapte de corupţie – ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestoara în economie”, ”Rolul instituţiilor financiare internaţionale în stabilitatea economică a unei ţări”, ”Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economia unei ţări”, ”Vectorii economici ai României în următorul deceniu”, în timp ce Carmen Mireille Rădoi a recomandat cartea ”Rolul şi importanţa negocierilor comerciale în realizarea unei tranzacţii”, scrisă de Marin Măciucă, încarcerat în 2013 în Penitenciarul Rahova pe o perioadă de patru ani pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, şi cartea ”Psihologia negocierilor comerciale internaţionale – stiluri de negociere” scrisă de Mihai Dorinel Mucea, care ispăşeşte o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare în Penitenciarul Rahova pentru constituire de grup infracţional organizat.

Alte două cadre didactice de la UBB, Rusz-Fogarasi Eniko şi Salat Levente, au recomandat cărţile ”Un oraş de pe Mureş, drumuri prin timp”, respectiv ”Managementul campaniei electorale”, scrise de Nagy Zsolt, care a primit în 2015 o pedeapsă de cinci ani în Penitenciarul Rahova pentru fapte de corupţie, titrează Mediafax.

Gavril G. Neamţu a dat o recomandare cărţii ”Sintaxa limbii române – noţiuni fundamentale pentru învăţământul gimnazial” scrisă de Aurica Puşcaş, care execută o pedeapsă de doi ani în Penitenciarul Gherla pentru fapte de corupţie. Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorii din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

NapocaNews