Este numit adesea ”cel mai îndrăgit medic ardelean”, ”ultima speranță” a bolnavilor, cel prin care Dumnezeu oferă ”a doua viață”, un profesionist desăvârșit. Dar cine este de fapt chirurgul Dan Mihail Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, cel care a introdus Clujul în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare număr de metastaze scoase dintr-un singur plămân?

Publicația NapocaNews.ro a avut onoarea de a fi primită în biroul doctorului Nicolau, care a stârnit valuri uriașe prin faptul că a demonstrat că nu este un om al sistemului, dar și prin anunțul de a candida la Primăria celei mai mari localități din țară, Florești.

Cine intră pentru prima dată în biroul chirurgului Dan Mihail Nicolau este înconjurat de un perete plin de diplome de recunoaștere a profesionalismului și dedicării sale atât la nivel național cât și internațional, de brevete de invenție, radiografii, cărți de mii de pagini și indicii pentru o viață activă.

NapocaNews: Aveți o carieră strălucită, nu sunteți conectat la sistem – ați arătat asta prin demisia din pozițiile de consilier de la Ministerul Sănătății. Spuneți-ne câteva cuvinte despre cariera dumneavoastră profesională atât de atipică.

Dr. Dan Mihail Nicolau:
De cariera mea profesională nu cred că mai am de spus multe pentru că am fost bine mediatizat în ultimii ani, mai ales pentru chirurgia metastazelor pulmonare, care a fost un lucru de referință al sfârșitului de carieră. Am preluat o secție de chirurgie din zero, ca și clădire, ca și oameni a fost un singur om. Acum e o secție modernă, dotată în parametri europeni, minimali, dar de care să nu-ți fie rușine, dar e cu chirurgi performanți, doi anesteziști pe care i-am antrenat personal – de fapt acesta este copilul meu, secția aceasta matură, performantă, care se poate descurca și fără mine. De cealaltă parte, ca funcțiuni, n-am suferit de ”scăunită” au ”UMF-ită”, nevoia de carieră universitară, considerând că nu trebuie să fii inclus într-o universitate dacă nu există catedră, disciplină, ci poți să-ți duci cariera și în afara universității. Centrul universitar este stimulativ și te acoperă ca funcțiune de profesionist, didactică și de cercetare. Sunt la un final de carieră, oprit probabil mai brusc decât mi-aș fi dorit mai ales pentru implementarea metodei laser de chirurgie a metastazelor. Păcat că n-o voi putea continua mult timp în România. E o problemă tehnică de 2 luni până în momentul pensionării, până ce postul va fi ocupat prin concurs. Voi opera însă la Debrecen, au fost 4 spitale aici ca să pornesc chirurgia laser a metastazelor și în Ungaria. Pentru mine este onorant la 65 de ani să am căutare și cotă; e o recunoaștere, chiar dacă este în Ungaria. Ei nu m-au întrebat de vârstă, au venit să vadă cum operez, că au nevoie de mine.

NN: Sunteți doctor, aș dori să vorbim despre anunțul de a ajuta comunitatea din Florești prin candidatura la Primărie. La fel ca și secția de chirurgie pe care o conduceți, Floreștiul are potențial uriaș, dar are anumite boli administrative și birocratice. Ce se poate face acolo?

Dr. Dan Mihail Nicolau: E o confuzie, eu nu intru în competiție să ajut comunitatea, eu locuiesc acolo, sunt cetățeanul localității și am considerat că am maturitatea necesară, experiența și buna credință de a transforma această localitate dintr-un ”dormitor al Clujului” într-una de referință.

Se pot face multe lucruri acolo, dacă floreștenii vor dori. Eu m-am ofertat. Nu voi cumpăra și nu voi cerși voturi. M-am prezentat, am spus cine sunt, nu o să încep bombardamente păstrate de pe vremea lui Ceaușescu preluate de actualele partide politice. Va fi campanie de mers pe stradă și vorbit cu oamenii. Trebuie să discutăm ce vor dori ei. Ca principiu de bază de guvernare a Floreștiului eu propun referendumul pe probleme esențiale, investiționale și de creditare, voi întreba floreștenii pentru că sunt banii lor.

Trebuie să-i întrebi ca și primar, pentru că ești managerul unor fonduri, cetățenii sunt acționarii. Trebuie să anunți tema, să faci urne. Populația va veni să-și spună părerea. Dacă nu ai nimic de ascuns, stai la vedere. Vizibilitatea la ce se va face în Primăria Florești va fi unul din obiectivele mele, atitudinea celor din Primărie față de locuitorii de acolo.

NN: Care sunt subiectele principale care ar trebui să fie dezbătute în această campanie din Florești?

Dr. Dan Mihail Nicolau: Indiferent de culoarea politică a candidaților, sunt câteva probleme principale, care se pot număra pe degete. Una este ferma, care înnebunește pe toată lumea. Toți au promis, dar nu au soluționat. Eu doresc să o soluționez. Procedeul este de cumpărare, de negociere cu omul care a stat acolo. Trebuie făcută o evaluare, semnat un contract corect cu omul respectiv, nu poți să-l distrugi. Trebuie să fie convenabil și de o parte și de alta. Doi: nevoia de școli. Eu acolo pe fermă am gândit să fac un campus școlar unde să fie creșe, grădiniță, școală, liceu, astfel încât copiii din Florești să se adune cam în același loc. Dacă se va dezvolta mai mult Floreștiul, va apărea încă un campus școlar. Copiii se vor cunoaște între ei, vor crește împreună și astfel se dezvoltă spiritul de floreștean. Mai e nevoie și de un centru civic fiindcă este o localitate mare, căreia îi lipsește. Nu există o zonă de magazine, ca una necesară unui orășel în parcurs de urbanizare.

Mă feresc să propun rezolvarea Centurii pentru că nu stă în decizia primarului sau a Consiliului Primăriei. Este o… n-o denumesc. Primarul poate să exprime o dorință, o nevoie și să facă demersuri la Consiliul Județean și la CNADNR. Ei trebuie să facă soluția de la autostradă până la Cluj, nu facem noi tronsonul Florești-Cluj. Dacă îți folosești zona de lobby pentru că ești angrenat într-un partid e altceva, dar nu stă în rezolvarea primarului. Dacă mă duc la o bancă și spun că voi fi primarul Floreștiului și că am nevoie de un acord cu banca pentru un credit de 5 miliarde de lei, banca îmi dă un acord de principiu, dar nu înseamnă că îmi dă și banii. Banca face o analiză pe baza unui studiu de fezabilitate, este expertizarea unei garanții, iar studiul de fezabilitate nu poate fi unul acceptabil dacă nu are proprietate primăria pe terenul pe care curge centura. Cine are luat un credit știe despre ce vorbesc și cum se face un credit. Apoi e cel mai important aspect: n-a întrebat comunitatea dacă este de acord cu un asemenea împrumut 500 de milioane de euro la 40.000 de locuitori este o sumă cu care nu știu dacă floreștenii sunt de acord, mai ales cu ceva care nu necesită această sumă. Primăria doar poate să accentueze problema, altfel se face doar o ilegalitate.

NN: Există o legătură între Florești și Cluj-Napoca. Cum ar discuta Floreștiul cu municipiul în mandatul dvs?

Dr. Dan Mihail Nicolau: Nu poate fi vorba despre discuții. Este vorba despre colaborare ”transfrontalieră”. Eu pornesc un program de investiții în Florești. Încep cu un spital privat, cu o policlinică care probabil că în iulie deja va fi în picioare. E un proiect cu finanțare privată, proiectul este gata. Este un spital cu săli de chirurgie, o policlinică necesară acolo, cu compartiment de urgență care va funcționa 24 de ore din 24, care acoperă nevoia floreștenilor. Doresc foarte mult tinerii medici specialiști din Cluj să activeze aici, iar cu siguranță aceasta va degreva mult traficul spre Cluj-Napoca. În momentul în care dezvolți și o zonă indusctrială cu locuri de muncă, scazi exodul spre Cluj-Napoca. Deși se spune despre Florești că este cea mai mare comună, eu îl văd ca pe un campus, 60-70% din populația Floreștiului are studii superioare, iar în fața lor trebuie să vii în întâmpinare cu nevoia de cultură, de civilizație, de confort civic, de educație, de relaxare.

NN: Vedeți ceva mai mult în floreșteni decât oameni care nu și-au permis să locuiască în Cluj-Napoca. Este arhicunoscut felul în care actualul primar vorbește cu cetățenii…

Dr. Dan Mihail Nicolau: Pretenția vine la cât de educat și civilizat ești, nu de la câți bani ai. Ca primar nu poți să-i desconsideri pe asemenea criterii. Ca primar ești ca un tată al lor, trebuie să ai o relație corectă cu ei, ei te plătesc, nu guvernul. La capitolul comunicare Primăria are o atitudine care provoacă iritare și nervozitate. Nu dezvolt subiectul pentru că n-am să-mi atac contracandidații.

NN: Unde vă pot contacta floreștenii?

Dr. Dan Mihail Nicolau: Am deschis o pagină pe facebook, am anunțat că e pentru dânșii, acolo primesc sugestii, critici – pentru că s-ar putea să și greșesc undeva. Sunt o persoană publică, telefonul meu poate fi găsit ușor. Nu vreau să încep campania electorală înainte de vreme. Sunt riguros în ceea ce privește respectarea unor restricții. De asemenea, site-ul este activ, multă lume mă încurajează.

NN: Aveți o echipă formată?

Dr. Dan Mihail Nicolau: Am o echipă formată, plec la luptă cu o echipă de floreșteni. O să întrebăm, o să colectăm probleme, fiindcă programul de ofertare pentru primărie o să-l fac împreună cu oamenii.

Sper ca floreștenii să vină lângă mine. Eu intru în treaba asta nu ca să-mi întregesc un venit, un vis, ci fiindcă asta doresc. Insigna mea este mult mai mare decât ”funcția” de primar de Florești. Pur și simplu doresc să fac ceva acolo, ca parte a comunității. Dacă comunitatea mă vrea, eu sunt disponibil.

NapocaNews