Steagul de lupta al lui Avram Iancu, aflat in colectia Corneliu Vadim Tudor licitata in aceasta seara de catre Artmark, s-a vandut pentru fabuloasa suma de 105.000 EUR. Drapelul a fost adjudecat de catre utilizatorul online 3128, care a supralicitat in mod repetat oferta unei persoane din sala, cu paleta nr. 55.

In cadrul licitatiei care a continut cateva sute de bunuri apartinand omului politic CV Tudor, au fost vandute carti religioase si de drept rare, obiecte care tronau pe biroul „tribunului”, dar si tablouri, documente olografe, colectii de carti de istorie si cadouri primite de acesta in cadrul vizitelor sale oficiale in alte tari.

Steagul de luptă a lui Avram Iancu expus la Cluj-Napoca e un exponat de excepție. El este confecționat pe baza unui prapor de biserică ortodoxă, cu imagini sub formă de icoane bizantine: pe o parte este reprezentată Pogorârea Duhului Sfânt, parcă ar fi pictură de la mănăstirea Nicula. Steagul de luptă al lui Avram Iancu este pictat, brodat cu fir de argint, raritate absolută, piesă de muzeu din 1848-1849, din mătase, pânză, lână, fir de argint, 94 x 74,5 cm, iar preţul de pornire este de doar € 5.000. De ce erau icoane pe steag? Logic, moții nu puteau lupta pentru o ideologie abstractă: liberalism, fraternitate, egalitate, ci pentru apărarea credinței strămoșești, sub un simbol religios. Steagul a fost păstrat mai multe generaţii într-o familie din Baia de Criș. Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea şi autenticitatea obiectului confirmă că ţesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea. Analizând steagul putem spune fără să greșim că a fost al unei legiuni a lui Avram Iancu și a fluturat în bătăliile cu detașamentele lui Hatvany. El apoi a fost păstrat cu sfințenie de o familie de moți din zona orasului Stei, judetul Bihor.

NapocaNews