Aproximativ 4.500 de persoane au participat, joi, la Marsul Secuilor de la Targu Mures, manifestarea incluzand un moment comemorativ si un mars pana in fata Prefecturii, unde a fost depus un memorandum pentru autonomie.

Manifestantii, din judete precum Harghita, Covasna, Mures, dar si din Ungaria, s-au adunat, joi dupa-amiaza, la Monumentul Secuilor Martiri din Targu Mures, unde preoti ai bisericilor istorice maghiare au oficiat o slujba comemorativa, informeaza News.ro.

Din Harghita plecasera mai multe autocare cu manifestanti, ei avand steaguri secuiesti, tablite inscriptionate cu numele localitatilor de provenienta si pancarte cu mesaje precum: „Tinutul Secuiesc este parte a Romaniei”, „Suntem si noi cetateni ai acestei tari”, „Avem aceleasi drepturi ca si ceilalti”.

Ulterior, europarlamentarul Fidesz Tokes Laszlo, Marc Gafarot Monjo, reprezentantul Partidului Democrat Catalan, Gunther Dauwen, directorul Aliantei Libere Europene, si Jose Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului National Basc, au tinut discursuri in care au vorbit despre dezideratul de autonomie al secuilor din Transilvania.

A fost citit un memorandum pentru autonomie, care ulterior a fost depus la Prefectura Mures. La finalul comemorarii, participantii au cantat imnul secuiesc si imnul Ungariei, dupa care au pornit in mars catre Prefectura.

În timpul marsului, ei au scandat „Autonomie” si au avut pancarte, dar si un banner pe care scria „Aplicarea Legii educatiei pentru Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures”.

La mars au participat reprezentanti ai Consiliului National Secuiesc, ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, ai Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, precum si reprezentanti ai Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate.

Manifestarea s-a incheiat, dupa trei ore, in fata Prefecturii, cu intonarea imnului secuiesc.Potrivit reprezentantilor fortelor de ordine, nu au fost inregistrate incidente pe parcursul manifestarii.

Deputatul Bogdan Diaconu, liderul PRU, a reacționat dur pe Facebook și a cerut interzicerea acestor mitinguri secuiești pentru autonomie și în favoarea teroriștilor: ”Trebuie interzise aceste marșuri extremiste maghiare anti-Trianon, pentru secesiune și pentru terorism. Eu am propus acest lucru prin lege în Parlament! Marșul pentru autonomie s-a transformat astăzi într-un marș pentru teroriștii maghiari care au vrut să arunce români în aer la Târgu Secuiesc pe 1 Decembrie! Participanții la marșul secuiesc de la Târgu Mureș nu doar că au intonat imnul Ungariei, au scandat lozinci pentru autonomie teritorială și anti-Trianon, dar au purtat și pancarte pe care scria: ”Acuzația: terorism, dovada: maghiar”. Așadar, mai nou, extremiștii maghiar nu mai pretind doar secesiunea teritorială și preluarea Transilvaniei de către Ungaria (asta înseamnă să scandezi anti-Trianon), ci solicită și dreptul la terorism! Un marș care să le ia apărarea celor doi lideri HVIM care au vrut să arunce în aer români de 1 Decembrie este prea mult chiar și pentru România, renumită pentru felul în care se lasă călcată în picioare de toată lumea! Așadar, nu numai cazurile deschide de DNA împotriva liderilor maghiari corupți reprezintă o ”discriminare”, ci și acuzațiile de terorism sunt interzise la adresa extremiștilor maghiari pentru că ei sunt o minoritate etnică. Dreptul la liberă exprimare al extremiștilor maghiari include, mai nou, dreptul la terorism!”

NapocaNews

secui-mars-targu-mures-lozinci-xenofobe-jandarmi-18476298