Eroul Bulgariei? Un fost comerciant de piese auto, tatuat şi cu uitătură fioroasă, a devenit eroul naţional al Bulgariei, graţie unei iniţative îndelung elogiate de simplii cetăţeni pentru care venirea migranţilor este cel mai negru dintre coşmaruri, dar aspru criticată de Comitetul Helsinki. Dinko Valev şi tovarăşii săi au decis înfiinţarea de patrule civile care să apere graniţa cu Turcia, alături de autorităţi, astfel încât nici un migrant să nu mai treacă pe teritoriul Bulgariei.

“Bulgaria are nevoie de oameni care mine, bulgarii demni, care doresc să-şi apere patria”, povesteşte Dinko Valev pentru BBC sorbind zgomotos un fresh de portocale în cafeneaua din oraşul său natal, Yambol, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Turcia.

Dinko, un wrestler amator în vârstă de 29 de ani, ras în cap, a devenit faimos după ce televiziunea publică a difuzat, luna trecută, un material video în care era prezentat drept spaima migranţilor, care vor să ajungă în ţările occidentale tranzitând Bulgaria.

Şi dacă luna trecută fugărea migranţii pe bicletă sau călare, Dinko a devenit, între timp, posesorul a două vehicule blindate şi a altor utilaje bune de alergat după migranţi pe terenuri accidentate. Spune că iniţativa sa a fost primită cu entuziasm de cetăţeni şi speră ca numărul celor care vor să vină să sprijine voluntar operaţiunea de apărare a graniţelor bulgare să fie cât mai mare.

Mai mult, încurajat de susţinerea publicului, wrestlerul speră ca aceste operaţiuni să fie finanţate curând şi de guvernul de la Sofia. “Aş descrie ceea ce fac drept o simplă activitate sportivă. Şi nu poţi fi violent ca sportiv”, spune Valev. Din punctul lui de vedere, toţi migranţii ilegali sunt jihadişti, dar neagă categoric că ar fi terorizat sau lovit vreun migrant.

Persoanele capturate sunt predate imediat poliţiei, asigură Valev, a cărui iniţativă a fost recent criticată de Comitetul Helsinki, în opinia căruia bulgarul nu este altceva decât un impostor care îi vânează pe migranţi ca pe animale. Ce face el este complet ilegal, explică Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului.

“Valev recunoaşte că a fost violent cu aceşti oameni. Printre victimele sale se află bărbaţi, dar şi femei şi copii care fug de războiul din Siria. Pe unii i-a obligat chiar să stea culcaţi, cu faţa la pământ, mai bine de 30 de minute, sub ameninţări cu moartea. În mod repetat a făcut remarci ofensatoare la adresa refugiaţilor şi este clar că intenţionează să-şi extindă aceste activităţi pentru a captura şi mai mulţi solicitanţi de azil. Şi mai îngrijorător e faptul că doreşte ca operaţiunile lui să fie finanţate de autorităţi şi îi îndeamnă pe oameni să-i dispreţuiască şi să-i respingă pe refugiaţi”, precizează Comitetul Helsinki într-un comunicat.

NapocaNews