Tragedia petrecută la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut în Clubul Colectiv a fost una de proporții istorice prin consecințele ei: 64 de morți, în jur de 150 de răniți grav, care vor rămâne cu infirmități fizice și psihice pentru tot restul zilelor lor, plus un guvern legitim forțat la demisie, pentru a fi înlocuit cu unul fără legitimitate parlamentară. Expertiza solicitată de procurori în dosar ar fi trebuit să lămurească misterele unui eveniment cutremurător, cu iz mai mult de „operațiune specială”, decât de întâmplare nenorocită. Nu avea să fie așa!

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de Expertize Criminalistice a înaintat Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Raportul expertizei tehnice privind evenimentul petrecut în ziua de 30. 10. 2015 la Clubul Colectiv. Acest Raport conține concluziile la care au ajuns două autorități de necontestat în materie, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă(INCD-INSEMEX, Petroșani) și concluziile celor de la Departamentul de Chimie Organică „Costin Nenițescu”, din cadrul Universității Politehnice București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, titrează EVZ.

Cele două instituții au analizat probele ridicate de la fața locului, înregistrările video realizate de camerele de supravghere, ventilatoarele, mostre din materialele care au ars în Club, precum și din aerul de acolo, și au reprodus la scară cele petrecute la Colectiv. Strădania experților a avut drept scop elucidarea cauzelor care au dus la incendiu, precum și motivele pentru care acesta a avut unele caracteristici nemaiîntâlnite, care au surprins și au lăsat loc unor suspiciuni legitime. Așa cum deja se știa, principalul material de combustie din Club a fost spuma poliuretanică aflată pe tavan și care a ars în proporție de peste 90%.

NapocaNews