Reprezentantul kurzilor sirieni la Moscova a susţinut decizia de proclamare a unei regiuni federale kurde în nordul Siriei, un proiect care provocat critici atât în rândul rebelilor sirieni, cât şi la Damasc. “Nu urmărim să creăm o zonă autonomă exclusivă a naţiunii kurde”, a declarat Rodi Osman, directorul biroului de reprezentare al kurzilor în Rusia. “Vizăm să instaurăm un regim federal, democratic, laic, în care să se poată regăsi toţi cei catre formează societatea siriană şi prin care aceştia să se simtă reprezentaţi”, a spus reprezentantul kurd, citat de AFP.

Kurzii din Siria şi aliaţii lor au proclamat săptamana trecută un “sistem federal” care uneşte zonele controlate de kurzi din nordul ţării, un model pe care kurzii l-ar dori aplicat la nivelul întregii ţări după încheierea războiului. Această iniţiativă aduce autonomia de facto pentru mai mult de 10% din teritoriul Siriei, care cuprinde şi peste trei sferturi din frontiera dintre Siria şi Turcia, controlată acum de miliţiile kurde.

Kurzii sunt consideraţi cea mai activă forţă în lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic din Siria şi Irak, numai că reprezentanţii lor nu au acces la convorbirile de pace ce au loc acum la Geneva sub egida ONU. Principalul motiv este opoziţia Turciei, care consideră mişcările kurzilor ca fiind teroriste şi se teme că evoluţiile din Siria ar putea avea repercusiuni asupra comunităţii kurde din Turcia. Kurzii au deschis în februarie o reprezentanţă la Moscova, pe fondul tensiunilor intervenite între Rusia si Turcia, şi şi-au anunţat intentia de a face acelaşi lucru la Washington, Berlin, Paris şi în mai multe state arabe.

NapocaNews

luptatorii-kurzi-cer-armament-pentru-ofensiva-terestra-impotriva-statului-islamic-avem-nevoie-de-ajutor-sa-ne-aparam-pamantul-18494571