Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu poate fi nici arestat preventiv. Votul pentru cererea procurorilor privind aprobarea arestarea preventivă s-a terminat cu următorul rezultat: 107 voturi „pentru”, 176 voturi „contra” 1 „abţineri”. Împotriva cererii procurorilor au votat deputaţii PSD, UNPR şi ALDE. Cei din PNL au votat la vedere şi pentru reţinere, şi pentru arestare preventivă. De menţional că, în plen, s-au aflat şi vedetele PSD, Liviu Dragnea – doar la cel de reţinere şi Victor Ponta – la ambele voturi. De regulă, cei doi nu participau la voturi când procurorii cereau o reţinere sau o arestare.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă nu poate fi reţinut. Votul pentru cererea procurorilor privind aprobarea reţinerii sale a avut următorul rezultat: 121 voturi „pentru”, 167 voturi „contra” şi foarte ciudat – o premieră la acest sistem de vot, 1 „abţineri”. Pentru prima oară în istoria parlamentarismului post-decembrist, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, în speţă, a anunţat că introducerea ambelor bine (albă şi neagră) în urna neagră „înseamnă abţinere”. Oare de ce?

Plenul Camerei Deputaţilor a avut miercuri pe ordinea de zi votarea cererii procurorilor de reţinere şi arestare preventivă pentru deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Spre deosebire de alte situaţii similare, discursul lui Ghiţă a fost unul extrem de agresiv şi evident el şi-a clamat nevinovăţia, susţinând că în dosarele sale nu există decât denunţuri. Discursul lui Ghiţă însă nu a fost unul pentru deputaţi, ci unul pentru public, pentru că ştia că va fi televizat. „Mă numesc Sebastian Ghiţă, am 37 de ani, am doi copii. Am venit să-mi susţin nevinovăţia, şi pentru a vă ruga să respingeţi cererea de arestare. Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestării, respinge o metodă a unor practici abuzive, arestarea înaintea judecării”, aşa şi-a început „apărarea”. După care a început să vitupereze împotriva arestării preventive, arătând că se urmăreşte „instaurarea fricii şi obţinerea de noi denunţuri”, conchizând că arestarea preventivă reprezintă „un instrument de tortură”, o „formă modernă de tortură”. După care a încercat să influenţeze deputaţii, dar nu cum au făcut-o alţii, care spuneau, „astăzi sunt eu, mâine puteţi fi dumneavoastră”. Sebastian Ghiţă a trecut în revistă toţi demnitarii din România – cu nume şi prenume – susţinând că au dosare. „Arestarea lui Ghiţă poate deschide calea unor noi denunţuri. Asta vrem sa facem? Călin Popescu Tăriceanu este amenintat cu dosare de foşti apropiaţi. Valeriu Zgonea are două dosare în lucru. Şefii tuturor partidelor politice din România sunt în instanţă sau au dosare, inclusiv Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Şefii instituţiilor de presă au dosare”, a mai spus Sebastian Ghiţă.

Sebastian Ghiţă de la microfonul Camerei nu a pledat doar pentru el, ci şi pentru prietenul său Victor Ponta. De fapt a repetat ceea ce a mai declarat de câteva ori, dar, repetăm, ştia că Antena3 şi România TV transmit în direct, deci exista un posibil impact mare în rândul telespectatorilor. El a arătat care este motivul pentru care procurorii îl vor după gratii: „Pentru a mă forţa să fiu denunţător. Vor să îl denunţ pe Victor Ponta. Nu am nimic de denunţat despre activitatea lui Victor Ponta (sic!). Procurorii se chinuie de un an de zile să îi facă un dosar şi soţiei lui Victor Ponta. Vreţi să vă spun de unde am informaţia asta? De pe site-ul comisarul.ro”. În acelaşi timp a lansat şi o „bombă”, el susţinând că preşedintele Klaus Iohannis este aproape să-şi dea demisia din cauza unui dosar penal al soţiei sale (nu este motiv de demisie un eventual dosaru care nu are legătură cu funcţia sau activitatea administraţiei prezidenţiale – n.a.). „Traim astazi intr-o Romanie in care presedintele Klaus Iohannis este in pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, sotia sa il poate avea”, a afirmat Ghita.

Sebastian Ghiţă s-a arătat revoltat că pe site-ul unei jurnaliste au apărut informaţii din dosarul său, drept care a acuzat procurorii de scurgere de informaţii către presă. Ghiţă a demonstrat cu „n” argumente că de la Camera Deputaţilor nu puteau exista aceste scurgeri de informaţii, din cauza măsurilor stricte luate. A uitat însă un singur lucru: că ar fi putut chiar el sau avocaţii săi să dea informaţii, tocmai pentru a avea ce acuza. Dar suntem aici în faţa unei glume foarte bune. Pentru că Sebastian Ghiţă nu s-a revoltat niciodată când informaţii din dosare se scurgeau către Romania TV, postul pe care îl patronează. O a doua glumă bună. El a afirmat că procurorul despre care se spune că el i-ar fi facilitat o întâlnire cu Victor Ponta s-a întâlnit cu premierul, „dar doar pentru a-i înmâna o invitaţie la un concert în care fetiţa procurorului susţinea un recital de pian”.

NapocaNews