Doua avioane rusesti si o nava modificata special au monitorizat indeaproape manevrele pe care militarii NATO le-au facut in apele internationale ale Marii Negre in cadrul unui exercitiu care dureaza 5 zile.

La operatiuni a participat si fregata Regina Maria. Nava cu care au fost supravegheate exercitiile NATO a apartinut flotilei civile rusesti, dar a fost modificata special pentru razboiul electronic, avand echipament performant de ascultare a comunicatiilor radio, informeaza Digi24.

Conform sursei citate, de pe nava respectiva se asculta tot ce se vorbeste pe fregata Regina Maria, putandu-se obtine astfel informatii importante cu privire la gradul de pregatire al militarilor NATO sau despre armamentul aflat la bord.

Marinarii romani spun ca nu este pentru prima oara cand se intampla asta, ba chiar s-au obisnuit cu prezenta navelor rusesti la aproape fiecare exercitiu maritim desfasurat cu partenerii NATO.

„Unde este un exercitiu militar, trebuie sa apara si o nava care incearca sa culeaga informatii atat cat poate. Este o nava de cercetare care este undeva la 5 mile de noi. Tot timpul vor fi dupa noi sau depinde ce vor. Asta nu ne impiedica”, a declarat Teodor-Dorinel Ciobanu, ofiter cart Ops.Room.

In plus, doua avioane specializate in detectarea navelor si submarinelor au fost ridicate in zbor si au survolat ostentativ atat fregata Regina Maria, cat si celelalte nave, din Canada sau Bulgaria, chiar in timpul efectuarii manevrelor din cadrul exercitiului planificat de NATO in perioada 11-20 aprilie, la care mai participa si militari din Turcia.

In ciuda incercarilor de intimidare, exercitiile NATO au fost duse la bun sfarsit.

NapocaNews