Începând de luni, 18 aprilie 2016, a doua ediţie a Festivalul Altfel îi aşteaptă pe copii și profesori la cel mai mare eveniment dedicat educaţiei nonformale din România. Am pregătit, în acest scop, 189 de ateliere de educaţie prin experienţă.

Pe parcursului Săptămânii Altfel – 18-22 aprilie 2016 –  copiii și profesorii sunt așteptați să participe la  un eveniment dedicat educației prin experiență, în centrul orașului Cluj Napoca, în următoarele locații: Casa de Cultură a Studenților, Casino și Parcul Central. Festivalul Altfel este organizat de Asociația ’’Mânuțe Pricepute’’.

Festivalul Altfel a apărut ca urmare a nevoii de a oferi suport educațional în organizarea activităților de implementare a Săptămânii Altfel pentru toate unitățile de învățământ din județul Cluj.

Vrem să ne învățăm copiii nu doar teorie, ci și cum pot aplica în practică cunoştinţele teoretice dobândite la școală sau grădiniță. Credem cu tărie că școala și, implicit, sistemul de învățământ românesc au nevoie de alternative viabile de învățare experimentală. Acesta este motivul pentru care facem acest Festival Altfel.

Ce înseamnă Festivalul Altfel?

 • învățare prin experiență, învățare practică
 • suport pentru cadrele didactice în vederea folosirii metodelor nonformale
 • crearea unei comunităţi, a unui nucleu poate ajuta educația

Prima ediție a Festivalului Altfel (2015) în cifre: 3096 de elevi participanți, 127 de ateliere, 189 profesori implicați, 31 de organizaţii și oameni darnici, 21 de voluntari harnici și 568 de cărți donate pentru inițiativa O bibliotecă în fiecare școală.

Ediţia 2016 vizează peste 4000 de copii care vor beneficia de activitățile din cadrul Festivalului. Cu vârste de la grădiniță și până la liceu, împreună cu profesorii, vor participa la 189 de ateliere. Accesul este gratuit pentru toți cei care doresc să experimenteze acest nou concept. Încurajăm copiii să doneze câte o carte pe care să o folosim în proiectul „O bibliotecă în fiecare școală”, un proiect prin care dorim să dotăm școlile din mediu rural cu biblioteci.

Pasiunile se transformă, cresc și evoluează frumos atunci când sunt încurajate; de aceea va așteptăm cu drag la multitudinea de ateliere pe care le-am pregătit pentru copii:

 • pentru a promova un stil de viață sănătos: Geometrie în farfurie, Zumba Kids, Tug of War – trasul de sfoară, Vrei să știi cum e să fii Robin Hood?, Caravana în mişcare etc.
 • pentru a respecta natura: Arta eco, Ecologie/Ectologie, Ce simt plantele, Are apa memorie?, Educaţie ecologică, Lucruri interesante despre animale, Epigenetica – între esenţă și mediu, Viața în grădină – plantare și răsad etc.
 • pentru a descoperi arhitectura orașului: Micii detectivi, O vânătoare de comori, Treasure hunting
 • pentru a înţelege legile fizicii si ale chimiei: Experimente, Fabrica de experimente Roadshow, Cursa laser, Cum s-a născut Pământul, Flori și pigmenți
 • pentru dezvoltarea creativității: Pernițele Croitorașului Vesel, Covorașul curcubeu, Atelier de imprimat textile, Origami, Atelier de arte plastice Lumea fantastică, Atelier flori de cireș etc.
 • pentru a fi o echipă: Idei cu scântei, Educație prin aventură, În lumea celor mici, ÎnNODat etc.
 • pentru a se dezvolta și a comunica mai bine: Cine sunt eu?, Drepturile și obligațiile adolescentului, Atelier anti-discriminare, Teatru de improvizație, Dezvoltare personală prin teatru, Educaţie prin aventură, Jurnalist în școala mea, Ce facem cu lucrurile care nu ne plac, Arta de a construi o poveste, Teatrul de improvizație și succesul în comunicare, Teatru de marionete, Comunicare non verbală, Avatarul meu digital, Teatru forum, Teatru senzorial etc.
 • pentru că muzica e importantă: Ateliere muzicale cu Voltaj Academy, Tradiție și folclor.

 

Și pentru că ne dorim să oferim soluţii viabile de învățare experimentală, care să poată fi folosite și la școală, liceu sau grădiniță, am pregătit ateliere și pentru profesori: Cum comunic cu adolescentul?, Educație pentru viață: formarea atitudinilor pro-sociale, Educația non-formală integrată în ora de curs, Cum construim un program educativ în Săptămâna Altfel, Cum organizez un Treasure Hunt, Curs de Tug of war (trasul de sfoară).

Festivalul Altfel este un eveniment prin care dorim să dăm mai departe, în mod direct,  către copiii noștri cunoștințe, educație și experiență, oferindu-le accesul la ateliere de experimentare în variate domenii. Avem alături de noi oameni frumoși din sectorul ONG, firme sau persoane fizice care vin și împărtășesc din cunoștințele lor. Acest lucru a făcut ca acest festival să fie unul al comunității clujene, al oamenilor care cred că pot ajuta la formarea și educarea copiilor.

 

Radu Ştefan