O organizaţie română de monitorizare privind antisemitismul s-a declarat îngrijorată în legătură cu candidatura lui Marian Munteanu la funcţia de primar al Bucureştiului, în condiţiile în care Munteanu i-a acuzat pe evreii din România că ar fi minţit pentru bani în legătură cu numărul victimelor Holocaustului din această ţară, scrie luni cotidianul israelian The Jerusalem Post.

Marian Munteanu ar fi facut aceasta acuzatie in calitate de lider al Miscarii pentru Romania, organizatie nationalist-crestina intemeiata in 1992 de Marian Munteanu, fostul lider al studentilor la inceputul anilor ’90. Scopul Miscarii pentru Romania era de a se transforma intr-un partid politic de orientare national-democrata. Potrivit CV-ului lui Munteanu de pe site-ul sau personal, munteanu.ro, aceasta organizatie nu s-a transformat in partid politic din lipsa de resurse materiale.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a negat sâmbătă acuzaţiile referitoare la faptul că ar fi făcut comerţ cu arme.

In anul 1995, in calitate de lider al Miscarii pentru Romania, Marian Munteanu a comentat demersurile facute de unele organizatii evreiesti in vederea despagubirii evreilor ce fusesera persecutati in Romania, Munteanu afirmand ca „nu putem sa trecem cu vederea faptul evident ca victimele represiunilor si violentelor in Romania au fost mereu si mereu romanii si nicidecum minoritatile nationale”, scrie Hotnews.

Într-un comunicat din iunie 1994 al Miscarii pentru Romania in legatura cu „pretentiile unor organizatii evreiesti”, Marian Munteanu sustinea ca „cifra de 400.000 de evrei victime ale represiunilor antisemite in Romania, reprezinta o simpla greseala datorata insuficientei cunoasteri a realitatilor istorice”. Munteanu acuza faptul ca organizatiile evreiesti aveau ca „obiectiv obtinerea de castiguri banesti ilicite prin excrocarea poporului roman, prin dezinformarea si manipularea opiniei publice.

The Jerusalem Post amintesc si faptul ca, pe 14 aprilie, Institutul National pentru Studierea Holocaustului ‘Elie Wiesel’ a aratat ca Marian Munteanu prezinta „un motiv de ingrijorare in masura in care se confunda sau promoveaza simbolistica extremismului de dreapta interbelic si face declaratii publice cu scopul de a minimaliza sau a nega o serie de realitati istorice actuale”.

NapocaNews