În presa ucraineană apar tot mai des voci analitice, care consideră că Polonia vrea să anexeze vestul țării, iar Ungaria și România au și ele pretenții teritoriale. Se știe că Ucraina subcarpatică a aparținut de Ungaria, iar Bucovina de nord și Bugeac de România. Un reputat editorialist ucrinean de la Kiev trage un semnal de alarmă în prestigioasa publicație eadaily.com. Jan Matuszewski scrie că ”în câmpul de informații din Ucraina există scurgeri periodice de informații cu privire la pretențiile țărilor vecine statului ucrainean. Este vorba despre Polonia, România, Ungaria, și chiar Turcia, care a avut o politică de dezintegrare a Ucrainei cu mult înainte de sosirea echipei în guvernul ucrainean Poroșenko.

Fiecare dintre aceste țări au propria tehnică și abordarea pentru rezolvarea disputelor teritoriale cu Ucraina. Cu toate acestea, cele mai avansate în acest sens este guvernul polonez, care din septembrie 2015 a început realizarea practică a conceptului de «Ojczyzna ożywienie» ( «Renașterea baștina”), în ceea ce privește regiunile vestice ale Ucrainei, care sunt, în conformitate cu partea poloneză, teritoriile tradițional poloneze, care, mai devreme sau mai târziu vor intra înapoi sub jurisdicție poloneză.

În mare parte,  acest concept este și a fost o piatră de temelie în relațiile dintre Polonia și Ucraina de la ultimul său statut independent al țării. În urma analizei dinamicii mișcările politice și economice ale părții poloneze pentru ultimii trei ani, am ajuns la concluzia că partea poloneză a început punerea în practică a revenirii treptate a regiunilor vestice ale Ucrainei Rzeczpospolita.

Să începem cu faptul că din moment ce epoca sovietică Polonia a ridicat în mod repetat problema dreptului de proprietate a Ucrainei de Vest, în special, de multe ori și-a exprimat poziția de a preveni „rusificarea orașul antic polonez Lemberg.” Acest lucru, după cum ați ghicit, este un oraș din Lvov. Din moment ce Ucraina a câștigat independența, partea poloneză sporește eforturile pentru polonizarea regiunile vestice ale Ucrainei, concentrându-se pe orașul Lviv și Lviv, Volyn și Ivano-Frankivsk și regiunile Ternopil din Ucraina.

Autoritățile poloneze din 1993 finanțate de la bugetul de stat al Ucrainei de Vest excursii pentru elevi și studenți polonezi să se familiarizeze cu „ținuturile poloneze native.” De la începutul Republica Polonă cele două miime a început să pună în aplicare faza a doua a polonizării Ucrainei de Vest, în cazul în care companiile poloneze gata să investească în economia ucraineană a Occidentului, partea poloneză a oferit împrumuturi preferențiale pentru proiecte de afaceri. În paralel cu aceasta a crescut, iar dominația culturală a Poloniei în Liov. Zeci de concerte de grupuri folclorice poloneze, diverse foruri culturale și istorice. Iar lista acestor activități, de la an la an în creștere.

Unul dintre elementele esențiale ale factorilor este, de asemenea, componenta militară a punerii în aplicare a planurilor oficiale din Varșovia, care este, de fapt situat pe teritoriul regiunii Liov a infrastructurii militare sub egida joncțiunii cu Lituania și Ucraina brigadă militară „LITPOLUKRBRIG”.

Toate acestea au fost însoțite de o radicalizare treptată a poziției poloneze pe teren politic. De exemplu, recent , președintele Poloniei Andrzej Duda a cerut polonezilor să fie gata să lupte pentru întoarcerea fostelor terenuri poloneze. De exemplu, ca lider autor al programului „Business pentru un reporter,”  canalul polonez de televiziune de stat TVP1, președintele Duda a spus: „Fac apel la toți cetățenii Republicii Polone să fie gata să lupte pentru întoarcerea fostelor terenuri poloneze , unde poporul nostru continuă să fie supuse la hărțuire și umilire prin deja noua conducere a Ucrainei. ”

„În cazul în care Ucraina modernă condamnă acțiunile Uniunii Sovietice, și le condamnă, că statul ar trebui să se întoarcă în mod voluntar pământurile Poloniei, care îi aparține până în 1939. Facem deja unele de lucru pentru returnarea Polesie, Galicia și Volyn, și avem nevoie de sprijinul întregii populații a republicii poloneze. Fiecare cetățean al țării ar trebui să fie pregătită pentru lupta dreaptă pentru revenirea teritoriului polonez și este acasa, la un număr foarte mare de etnici polonezi, care au nevoie de protecția noastră „, – a concluzionat Andrzej Duda, vorbind în Seimul polonez. Desigur, Ucraina încearcă să reacționeze, dar reacția părții ucrainene este afișată fie în ajunul alegerilor, fie la nivel local, de fapt, ea nu schimbă nimic. Astfel, liderul partidului popular ucrainean „Auto-ajutor” Lviv Primarul Andriy Sadovy a cerut răspicat o explicație a consulul general al Poloniei Jaroslaw Drozd în legătură cu incidentul legat de acțiunea patriotică „Independence Run”, în care partea poloneză de a utiliza harta cu orașul Liov a făcut parte din Polonia.
„Am invitat consulul Republicii Polone de a clarifica poziția Varșovia oficiale despre urîțenia cu hărțile – a spus Orchard. – Organizatorii au făcut o alegere proastă, cu obiective clar provocatoare. Prietenie – prietenie, dar absolut nu se poate face „. El a decis să ignore un detaliu important. O parte a teritoriului Ucrainei, reprezentată pe hartă, este legată nu numai în Polonia, ci și în Rusia (toate de Sud până la Odessa), și România (din zona Odesa spre Basarabia). Notele oficiale sau condamnarea autorităților ucrainene către partea poloneză, desigur, nu s-a lăsat așteptată.

Dar, cel mai „productive” în domeniul polonizării sunt ONG-urile poloneze, cu o pantă patriotică, al cărei scop principal este, din nou, o întoarcere din vestul Ucrainei în pliul Commonwealth-ului.

Cea mai puternică și pregătită este organizația poloneză, susține partea ucraineană, „Retrocedarea Crecy” , care, potrivit unor surse neoficiale, este o creatură a Ministerului polonez al Afacerilor Externe, și care a atribuit rolul principal în revendicările juridice poloneze din Ucraina. Ca unul dintre liderii Partidului polonez Mateusz Piskorski , organizația înființată pentru a aborda problema întoarcerii „proprietarii adevărați” din vestul Ucrainei au pierdut proprietate și compensații în numerar pentru anii de „ocupație”, și ce fel de „ocupație”, manifestul ONG – urilor previziune nu este specificată.

Organizația a fost înființată oficial în Lublin. În ceea ce privește principalele obiective, acestea sunt într – o analiză juridică posibilitatea de a obține compensații pentru bunurile pierdute și a altor bunuri pe teritoriul Ucrainei. Privind capitolul „Retrocedarea Crecy” Conrad Renkas spune: „Dacă te uiți la experiența Poloniei și a altor țări din Europa de Est care au aderat la Uniunea Europeană, acest proces a fost deja finalizat. Acum, Ucraina a anunțat oficial că intenționează să respecte principiile UE stabilite în acordul de asociere cu UE, astfel încât ideea de a crea o structură care se va colecta date cu privire la posibilele pretenții ale moștenitorilor și foștii proprietari ai bunurilor pe teritoriul Ucrainei, și va dezvolta un mod legal și legitim pentru obtinerea de compensații”

În conformitate cu aceeași Renkasa, acești oameni în acest moment mai mult de 120 de mii, putem vorbi nu numai despre creanțele financiare pe care zeci de miliarde de euro, dar, de asemenea, despre imobiliare. „Retrocedarea Crécy” le va acorda asistență juridică în instanțele de judecată. „Facem apel la cerința la coerența autorităților de la Kiev. În cazul în care declara mișcarea lor pe calea europeană, trebuie să recunoaștem și standardele europene. Inclusiv prevederea legală de bază care să ateste că proprietatea este sacră. Noi am fost colectarea de informații și materiale pentru a face apel la revendicările individuale și colective ale statului ucrainean. Vom depune procese care cer restituirea bunurilor sau plata unei compensații în numerar la prețurile pieței. Noi și avocații noștri vor vorbi în instanțele de judecată din Ucraina, în instanțele poloneze și în instanțele din aceste țări, dintre care cetățenii sunt în prezent lipsiți de cetățeni de proprietate. Următorul pas este de un apel la instanțele din aceste țări, cum ar fi Statele Unite, în cazul în care cererile acceptate împotriva oricărui stat sau la Curtea Europeană, mai ales că Ucraina au semnat un acord privind evroassotsiatsii, în cazul în care alb-negru despre obligațiile asumate „, – a spus Conrad Renkas.

Cu toate acestea, activiștii polonezi cred că Kievul este pasiv în mișcarea sa în direcția „Europa”. Motivul pentru incoerență Kiev, care prevede angajamentul lor față de Europa, dar nu este dornic să fie ghidate de normele legale europene.

„În acest caz, aș dori să subliniez, să-l puneți blând, inconsistente, nu să spun – lipsa de onestitate a autorităților de la Kiev. Desigur, s-ar putea aștepta ca declarațiile pe care au fost făcute înainte de asociere cu UE, la Kiev sunt percepute ca și declarațiile pe care le fac în legătură cu lupta: o propagandă pură, fără consecințe juridice. Dar, în cuvintele legislației europene, în special declarațiile scrise, contează. Aici, pe acest domeniu și am dori să preseze peretele autorităților de la Kiev celor spun direct ceea ce doresc. Obține un înveliș lucios, și să rămână în interiorul țării sălbatice, controlate de oligarhi și Bandera, sau să admită că legea – aceasta este ceea ce îi diferențiază de prăbușirea statelor de stat cu respectarea legii „, – a mai spus Conrad Renkas.

Capitolul „Restituirea Crecy” respinge în avans ca fiind inacceptabilă argumentul Kiev-ului privind lipsa banilor de stat ucrainean pentru plata compensației. „Cererile poloneze sunt într-un stadiu incipient, este de 5 miliarde $. UE împrumută Kiev-ului miliarde  de euro, ceea ce înseamnă că regimul este capabil de a rambursa datorii mai vechi, nu doar pentru a cumpăra arme împotriva propriilor cetățeni „, – a declarat Conrad Renkas.
Iar experții politici polonezi și ucraineni consideră că pretențiile financiare ale polonezilor din Ucraina – sunt doar începutul unui proces pe scară largă a reformatarea vestul Ucrainei, în special pentru creanțele financiare unice inteligente și teritoriale, pentru că așa cum putem vedea, oficial Varșovia este deja nu este deosebit de Shun vocea lor planurile expansioniste în legătură cu „frățească” Ucraina.

NapocaNews