La începutul lunii aprilie a acestui an a fost inaugurată prima moschee din orașul Călărași. Până aici nimic ciudat, doar România este o țară a libertății pentru orice confesiune religioasă.

Numai că, în cazul de față, motivația ridicării construcției se bazează pe o miciună în ceea ce privește numărul de musulmani din județul Călărași.

Concret, potrivit unei declarații a muftiului Murat Iusuf, șeful cultului musulman din țara noastră, la nivelul judeţului Călăraşi ar fi aproximativ 2.000 de persoane cu etnie turcă şi tătară care, până la momentul construirii lăcaşului de cult, nu aveau unde să-şi oficieze sărbătorile, ”acest lucru reprezentând o necesitate pentru judeţul nostru”.

Cifra de 2.000 de credincioși musulmani nu este conformă cu realitatea. Potrivit datelor recensământului din 2011, la nivelul județului Călărași, doar 614 persoane și-au declarat apartenența la cultul musulman, dintr-un total de 306.691 de locuitori ai județului.

Asta nu ar fi singura problemă, însă moscheea s-a ridicat pe un teren cu suprafață de 975 de metri pătrați, care se află în proprietatea Primăriei Municipiului Călărași, dat în folosință cu titlu gratuit muftiatului din România. Din câte cunosc eu, în alte state, fiecare confesiune ori membri unei comunități religioase construiește lăcașe de cult pe terenuri achiziționate, nu primite în folosință de la instituții publice. Ești ortodox în Marea Britanie și vrei biserică ortodoxă? Foarte bine, îți cumperi teren, îți construiești biserică, nu-ți dă statul nimic. Dar, ca la noi la nimeni.

Inaugurarea moscheii din Călărași s-a făcut cu fast, nu mai puțin de 11 ambasadori ai unor state musulmane au fost prezenți la festivități. Treaba asta nu a răsfulat în presa centrală, decât la nivel local. Motivația, total anapoda, a lipsei de promovare a evenimentului, a fost dată de același Murat Iusuf, care suține că s-a preferat o mai mică mediatizare pentru că organizatoruu au dorit să evite ca subiectul să fie comentat de presă ”în tonul de până acum, sub influenţa evenimentelor internaţionale”. Decizia de acordare a terenului în vederea construirii moscheii a fost luată de consilierii din Călărași în cadrul ședinței din 27 august 2014.

Un lucru interesant și de precizat este faptul că, în timp ce atenția tuturor și dezbaterile se concentrează pe anunțul ridicării unei mega-moschei la București, Muftiatul Cultului Musulman din România, cu finanțare de la statele islamice, a început o cursă nebună de construire de noi moschei în diverse zone ale țării. Astfel, numai în perioada 2005-2015, 18 moschei și 23 de minarete au fost inaugurate pe teritoriul țării noastre.

Valentin Roman