Ministerul Sănătăţii a publicat lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor din ultima vreme.

Dezinfectantul utilizat în sute de spitale din România era diluat de până la zece ori, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. Unele voci susţin că, de fapt, controlul nu a vizat substanţele dezinfectate, ci încărcătura microbiană, fiind recoltate probe de pe mâinile personalului, de pe suprafeţe, de pe instrumentalul medical. Trei spitale din Cluj-Napoca au fost incluse pe lista unităţilor sanitare cu probleme. Mai exact, Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă”, respectiv Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie sunt unităţile sanitare din Cluj în care au fost descoperite nereguli.

„Precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, transmit oficialii Ministerului Sănătăţii.

Dezinfectantul utilizat în sute de spitale din România era diluat de până la zece ori, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. Unele voci susţin că, de fapt, controlul nu a vizat substanţele dezinfectate, ci încărcătura microbiană, fiind recoltate probe de pe mâinile personalului, de pe suprafeţe, de pe instrumentalul medical. Trei spitale din Cluj au fost incluse pe lista unităţilor sanitare cu probleme. Mai exact, Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu”, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă”, respectiv Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie sunt unităţile sanitare din Cluj-Napoca în care au fost descoperite nereguli.

„Precizăm faptul că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative pentru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”, transmit oficialii Ministerului Sănătăţii.

Mai multe percheziţii au loc sâmbătă la clădiri care aparţin Hexi Pharma, dar şi acasă la patronul Dan Condrea, poliţiştii ridicând documente şi probe şi din spitalele unde au fost găsite probe neconforme, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Totodată, echipe de poliţişti de la Direcţia Economică din cadrul Poliţiei Române, împreună cu reprezentanţi din Ministerul Sănătăţii, sunt, la ora transmiterii ştirii, la spitalele din Capitală şi din ţară unde, la verificările făcute iniţial, au fost găsite probe neconorme pe dezinfectanţi.

Aceasta este prima acţiune de la începerea anchetei, percheziţiile fiind făcute sub coordonarea Parchetului General.

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru „zădărnicire a combaterii bolilor” şi „falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse” în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat, miercuri, Parchetul General printr-un comunicat de presă.

NapocaNews