Nicăieri în Grecia oamenii nu iubesc Rusia si pe Președintele ei, Vladimir Putin, atât de mult cat în comunitatea monahală ortodoxă din Muntele Athos, a scris revista germană Spiegel. La sfârșitul vizitei sale oficiale în Grecia, liderul rus a efectuat un pelerinaj in sfintele locuri, unde a fost întâmpinat cu entuziasm și admirație.

„In momentul in care Putin, incheindu-si vizita sa în Grecia, a ajuns pe Athos, in această sâmbătă, călugării l-au primit ca pe un superstar, și chiar mai mult decat atat: ca pe un apărător al credinței lor și ca pe un aliat loial al Greciei”, noteaza Spiegel.

În vizita pe Muntele Athos, preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat la biserica Adormirea Maicii Domnului, a urcat în strana care anterior putea fi ocupată numai de împărații bizantini. Urcat pe tronul destinat împăraților bizantini, Putin a participat la o scurtă slujbă religioasă la Karyes, capitala administrativă a Muntelui Athos, unde se află și biserica principală, scrie russiatoday.ro.

„Mă aflu aici pentru a doua oară și simt întotdeauna o căldură specială, bunătate și cea mai bună atitudine nu doar față de mine ca șef al statului rus, ci și față de poporul rus, față de oameni în general”, a declarat Putin, care le-a mulțumit patriarhului ecumenic și primaților Bisericii Ortodoxe din Grecia pentru eforturile lor în menținerea relațiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu poporul rus.

Președintele rus a fost însoțit de omologul său elen, Prokopis Pavlopoulos, și de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill. Pe drumurile de munte, coloana de mașini prezidențiala s-a deplasat, ulterior, către Mănăstirea rusească atonită Sfântul Pantelimon, înfiinţată în urma cu 300 de ani, de călugări din Rusia.

Athos-ul, formal, este parte din Grecia, dar pentru mai mult de o 1000 de ani, republica monahala trăiește după propriile sale legi și regulamente. Cele mai cunoscute reguli sunt: femeile nu au voie să pătrundă în Sfântul Munte, acest „privilegiu” revenind doar Maicii Domnului; noua zi începe odată cu apusul soarelui; iar puterea de conducere si administraţia peninsulei revin Sfintei Chinonite – acest organ incluzând reprezentanți ai 20 de mănăstiri importante din Muntele Athos. Pe singura clădire administrativă a Sfântului Munte, fluturau două steaguri: steagul grecesc și steagul vulturului bizantin.

Vizita lui Putin la Athos a iscat controverse.

NapocaNews

 

putin-tronul-bizantin-muntele-athos-900x444