Potrivit lui Vasili Griţak, şeful SBU, în primăvara anului trecut Kremlinul planificase destabilizarea celor trei state prin forjarea unei regiuni separatiste în Odesa. Următorul pas ar fi fost izbucnirea unui război hibdrid, după „aritmetica” clasică a Moscovei, informează Censor.net.ua.

Totul ar fi trebuit să înceapă cu aruncarea în aer a două poduri din regiunea Odesa, pentru izolarea a nouă raioane ucrainene, precizează Griţak. Apoi, odată materializat acest plan, ar fi urmat proclamarea unei „republici populare basarabene”.

„Omuleţii verzi” ai Kremlinului ar fi trebuit să pătrundă pe teritoriul Ucrainei prin regiunea separatistă transnistreană. Şeful SBU spune că a depistat o „sumedenie de documente” care demonstrează că era deja „stabilită și candidatura conducătorului acestei republici”.

În noiembrie 2015, procurorii de la Chişinău anunţau că o mişcare separatistă din Ucraina luase în ţintă două raioane din Republica Moldova: Taraclia şi Comrat, centrul administrativ al autonomiei găgăuze.

La finele lunii octombrie anul trecut, grupul separatist “Rada Populară a Basarabiei” a proclamat aşa-zisa “reconstituire” a unei “Republici Basarabene Bugeac” în componenţa căreia secesioniştii vor să intre. Ar fi prima republică independentă cu populație majoritară românească.

Anatoly Baronin, analist care urmăreşte evoluţia regiunii, spunea la începutul anului 2015 că Basarabia istorică nu seamănă cu Donbas, “cu problemele sale economice şi cu populaţia sa nemulţumită”, ci ar putea fi destabilizată uşor printr-un “scenariu de criză financiară sau militară”. oducă raioanele Ismail, Tatarbunar, Tarutino, Reni, Arciz şi Beleaev din regiunea Odesa şi UTA Găgăuzia.

Republica Basarabeană Bugeac ar avea în componență populația română importantă din zonă, care va conduce structurile administrative și militare, un punct sprijin pentru unirea cu Republica Moldova și apoi cu România.

Conform recensământului ucrainean din 2001, populație totală a Bugeacului (Basarabia de sud) este de 617.200 de persoane. În această regiune istorică, alături de o majoritate relativă ucraineană de 246.900 persoane (40%), locuiesc 129.000 de bulgari (21%), 124.500 ruși (20%) și 78.300 de români/moldoveni (13%).

Bulgarii sunt cel mai mare grup etnic în raioanele Bolgrad (61%), Arciz (39%) și Tarutino (38%), rușii în orașul Ismail (44%), iar români/moldovenii în raionul Reni (49%). În raionul Ismail, 29% din populație este de etnie ucraineană, 28% română/moldoveană și 26% bulgară. În raionul Ismail, populația românofonă a crescut cu 1% din 1989, în timp ce procentajul ucrainenilor și bulgarilor se află în scădere.

Republica Basarabeană Bugeac ar fi un important pas pentru refacerea granițelor istorice ale României de dinainte de 1940.

NapocaNews

 

Bugcadm