Premierul bulgar Boiko Borisov a dat mai multe detalii despre refuzul tarii sale de a participa la o forta navala sub umbrela NATO care sa patruleze in Marea Neagra. Aceasta idee a fost sustinuta la Sofia de presedintele roman Klas Iohannis.

Potrivit cotidianului bulgar ’24 Ceasa’ (’24 de ore’), Borisov a dezaprobat initiativa presedintelui roman Klaus Iohannis, prezentata la Sofia, in timp ce seful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a sustinut-o. Publicatia a mai scris ca, in urma reactiei lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migrantilor.

Potrivit premierului Borisov, nave ale NATO ar putea proteja granita maritima bulgara doar in situatia unui val puternic de migratie pe mare: „Sustin NATO si UE, sustin interesele economice ale Bulgariei, dar aceasta linie nu trebuie incalcata. Daca bulgarii gandesc altfel, ma vor inlocui cu altcineva”.
El a precizat ca asteapta revenirea ministrului de externe, Daniel Mitov, din Bosnia si a ministrului apararii, Nikolai Nencev, de la Bruxelles.

„Voi fi foarte nemultumit daca ei si-au asumat angajamente. Daca au dat sperante zadarnice fara sa ma informeze, vor avea o problema cu mine. Ii voi trimite sa lupte pe mare. (…)Vreau sa vad iole, iahturi, turisti, dragoste si pace in statiunile noastre de la Marea Neagra, nu vreau fregate care sa brazdeze marea. Putem tine exercitii bulgaro-romane oricand vrem, dar cealalta varianta ar fi optarea pentru un conflict militar.

(…)Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE si NATO. Avem o baza bulgaro-americana, organizam exercitii si conferinte, antrenamente au loc tot timpul, am facut tot ceea ce trebuie facut ca membri NATO. Chiar si in mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica si am majorat cheltuielile militare pentru a linisti fortele armate”, a spus el.
NapocaNews