Aproximativ 250 de tineri din Republica Moldova au fost întâmpinați astăzi de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, momentul făcând parte dintr-o acțiune organizată în parteneriat cu Asociația unionistă 2012. Din delegația moldovenească au făcut parte și mai mulți primari care doresc să se înfrățească în viitor cu localități din România.

Interesant este că mulți dintre tinerii care au luat parte la proiectul Cunoaște-ți țara sunt din Transnistria.

Publicistul, jurnalistul și poetul Ionuț Țene a amintit în deschiderea evenimentului desfășurat în Parcul Central că alături de Primărie s-au implicat în acțiune și Universitățile Babeș Bolyai și Tehnică. Ionuț Țene a subliniat sensibilitatea de care se bucură chestiunea unionistă la Cluj-Napoca, întărită și de participarea edilului Emil Boc comemorarea evenimentelor din 27 martie, când a hotărât Sfatul Tării unirea Moldovei cu România. „De asemenea, la Cluj-Napoca avem bustul marelui pedagog național Onisifor Ghibu, la care organizăm anual manifestări. Să dea Dumnezeu ca cât mai multe localități din județul Cluj să se înfrățească cu localități din Republica Moldova și în 2018 să ne vedem în aceeași țară la Centenarul Marii Uniri”, a mai spus Ionuț Țene.

„Vă spun din tot sufletul bine ați venit în capitala Transilvaniei, în Cluj-Napoca, acasă. Vă pot spune că m-au încercat foarte multe sentimente cânt s-au intonat cele două imnuri de stat. Da, avem două țări, dar un singur popor și o singură națiune. Istoria a fost nedreaptă cu noi și doar pentru 22 de ani ne-a permis să rămânem împreună ca România Mare. Dar întotdeauna istoria merge înainte și învățăm din lecțiile ei. Iar așa cum marile națiuni ale Unirii ne-au învățat, mai devreme sau mai târziu, frații vor fi în interiorul acelorași granițe. Astăzi suntem în interiorul acelorași granițe ale UE, dar sunt convins că generația voastră va avea șansa sporită de a se bucura ca indiferent de ce parte a Prutului se află, să fie în aceleași granițe statale și să se numească cu toții români. Pentru aceasta trebuie să pregătim în fiecare zi câte ceva, știind că istoria ne va mai da această șansă”, a declarat primarul Emil Boc, care în calitate de premier a inițiat linii de finanțare pentru infrastructură între Moldova și România și a oferit posibilitatea pentru ca 5000 de tineri basarabeni să fie susținuți la studii în România.

Municipiul Cluj-Napoca este înfrățit cu Cimișlia și în proces de înfrățire cu Ungheniul.

„Frații noștri basarabeni, Clujul este acasă pentru dumneavoastră, Timișoara este acasă pentru dumneavoastră, Iașiul este acasă pentru dumneavoastră și întreaga Românie este casa noastră. Proiectul nostru se numește Cunoaște-ți țara pentru că partea asta de Prut vă aparține. Este suficient să întindeți mâna și să luați ceea ce vă aparține. Întindeți mâna către noi pentru că țara mamă vă aparține. În 2018, cum am fost uniți o dată prin voință democratică, așa voim să ne unim iarăși, prin voința dumneavoastră, a acelora care vă așteaptă acasă, convingeți-i și pe ei. Unirea nu se face cu tancuri, cu forța, cu arme, se face cu iubire, îi așteptăm pe toți aici, acasă, veniți cu familiile, venim și noi cu familiile și să nu trebuiască să mai scriem pe ziduri ce e
evident, că Basarabia e România și că frații vor fi în veci frați”, au fost cuvintele folosite de George Simion în discursul său.

Tinerii au vizitat mai multe obiective din Cluj-Napoca, printre care și Grădina Botanică, iar de aici se vor îndrepta către Iași.


NapocaNews

cunoasteti tara

cunoasteti tara1

cunoasteti tara2