După 3 etape pe macadam, Campionatul Național de Raliuri revine pe asfalt, la Cluj, acolo unde se va desfășura în perioada 22-23 iulie 2016 Transilvania Rally. Cupa Dacia va alinia la start 9 echipaje, toți pretendenții celor două podiumuri (general și debutanți) urmând să se afle printre acestea.

Cea de-a șasea etapă a sezonului reprezintă a treia rundă de asfalt din 2016 după 3 raliuri consecutive desfășurate pe macadam. Itinerariul Transilvania Rally este compus din 10 probe speciale ce însumează 106,94 km. După ce joi seară (21 iulie) va avea loc în Piața Unirii din Cluj startul festiv și prezentarea echipajelor, vineri (22 iulie) este programată prima zi de concurs. Concurenții își vor testa mașinile în cadrul shakedownului din Făget de vineri dimineață, urmând ca după-amiază să parcurgă primele 3 probe speciale (Făget, Mănăstireni și Sălicea). Ziua se va încheia după disputarea superspecialei din centrul Clujului, show ce revine în inima orașului și care va începe de la 20:30. Sâmbătă (23 iulie) sunt programate încă 6 probe, cu câte două treceri pe Dângău și Râșca, o trecere pe Beliș și punctul final dat de superspeciala Polus Center. PS9 Dângău îI are rol de power stage și va aduce puncte suplimentare primilor trei clasați atât în Cupa Dacia general cât și la debutanți.

Cu 4 victorii în primele 5 etape și un avans de 54 de puncte în fruntea Cupei Dacia, echipajul Raul Badiu/Gabriel Lazăr merge la Cluj pentru a face încă un pas spre titlu. Cei doi componenți Sibiu Racing Team pot să devină campionii Cupei Dacia 2016 chiar în urmă acestei etape. Pe probele de la Cluj va fi foarte interesant de urmărit duelul pentru cea de-a doua poziție a clasamentului general. în urma etapei precedente de la Bacău, Bogdan Tălășman și Andrei Mitrașcă au reușit să treacă de la 10 puncte în urma echipajului Norbert Maior/Alina Bianca Pop la 10 puncte în fața acestora, avansând pe a doua poziție. Fiindcă Transilvania Rally este raliul ‘de casă’ al echipei Napoca Rally Academy, Norbert Maior va da totul pentru a reveni în fața lui Bogdan Tălășman.

‘Mă bucur să ajung la Cluj și anul acesta’ a declarat Andrei Mitrașcă. ‘O să încerc să îi fiu cât mai de folos lui Bogdan, care are o luptă tactică cu Norbert, însă suntem conștienți de diferențele de putere dintre mașinile noastre. Vom concura acasă la două din echipajele din echipa noastră și vom avea grijă să luăm cât mai multe puncte, atât la Cupa Dacia cât și la echipe’ a adăugat navigatorul echipajului BCR Rally Team.

Pozițiile 4 și 5 din clasamentul general al Cupei Dacia sunt și mai ‘strânse’, Andrei Mitre și Bogdan Iancu având un avans de doar un punct în fața echipajului care conduce clasamentul debutanților, Radu Luca/Mihai Stanciu. Un alt debutant, Daniel Rusciuga, este nerăbdător să revină pe suprafața sa favorită. ‘Cu un buget semnificativ mai mic, participarea la Cupa Dacia este mai accesibilă și o modalitate mai facilă de a avea contact cu motorsportul și totodată un punct de lansare pentru debutanți. Trebuie să-i mulțumim lui George Grigorescu, care se implică total în acest proiect. Sper să fie la fel de activ și în continuare, să mențină această competiție monomarca, cel puțin la același nivel’ a declarat Daniel Rusciuga. ‘Cât despre Cluj, sunt pregătit pentru revenirea la asfalt, care este mai pe placul meu. După trei etape de macadam eșuate, abandon la Arad, o răsturnare la Tulcea și un ritm modest la Bacău din cauza celor întâmplate anterior, Clujul va fi ca o gură de oxigen pentru mine.’ a adăugat cel care îl are în dreapta să în primul sezon de raliuri pe Mihăiță Lăzărescu.

Rusciuga este urmat îndeaproape în ambele clasamente (general și debutanți) de Dan Zaharia. Tânărul pilot va fi secondat la Transilvania Rally de un nou navigator. ‘Odată cu finalul etapei de la Bacău se încheie și colaborarea cu bunul meu prieten care mi-a fost până acum copilot, Alin Popă, el alegând să se retragă din raliuri. La Cluj voi fi prezent datorită ajutorului primit din partea unor oameni cu suflet mare care și-au dorit să nu rămân acasă ci să-mi continui evoluția alături de un copilot cu multă experiență, de la care voi avea multe de învățat, este vorba de Sergiu Sebastian Itu. Pentru etapa clujeană mi-am propus să pilotez frumos, corect și să dobândesc cât mai multă experiență alături de noul meu copilot.’ a spus Dan Zaharia.

Andrei Gîrtofan va lua startul la Cluj pentru a acumula kilometri și pentru a-și crește experiența. Avându-l în dreapta sa pe Doru Vrajă, Gîrtofan junior a avut un prim sezon dificil în motorsport, abandonând în jumătate din cele 4 etape la care a participat. Deși a concurat doar o dată în primele 5 etape, de la raliul clujean nu putea să lipsească localnicul Ioan Mihuț. El va face din nou echipa cu Radu Gurămultă. La volanul unei Dacia Logan îl vom vedea pe probele din Ardeal și pe Filip Badina. El nu va puncta în cupă dar își va dezvolta abilitățile de pilotaj alături de mentorul său, George Grigorescu, care îi va fi copilot.

În 2016, Cupa DACIA are că partener VIAROM iar parteneri tehnici sunt MICHELIN, ORECA, PILOT, MIVAL CLASS, TCM TURBO și SIXT.

Clasament general Cupa DACIA 2016 înainte de Transilvania Rally:

1. R. Badiu / G. Lazăr 151p

2. B. Tălășman / A. Mitrașcă 97p

3. N. Maior / A. Pop 87p

4. A. Mitre / B. Iancu 69p

5. R. Luca / M. Stanciu 68p (Locul I debutanți)

6. D. Rusciuga / M. Lăzărescu 58p (Locul îI debutanți)

7. D. Zaharia / S. Itu 54p (Locul III debutanți)

8. A. Gîrtofan / D. Vraja 41p

9. V. Ivan / D. Gheorghe 15p

10 C. Oprea / D. Hațegan 14p

11.J. Tatu / E. Rotaru 12p

12.I. Mihuț / R. Gurămultă 4p

* Se acordă 4p bonus pentru participare

NapocaNews