Administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară, promiţând că va opune rezistenţă şi că autorii revoltei vor fi pedepsiţi.

Armata turcă a anunţat vineri seară că a preluat controlul asupra ţării pentru a „reda libertatea şi democraţia”, promiţând că toate acordurile internaţionale vor fi respectate.

Anunţul făcut de armata turcă privind preluarea puterii nu a fost autorizat de ierarhia militară, anunţă Preşedinţia Turciei, conform Reuters.

tuyrkemain-690032
Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

 

erdogan_87128200

„Generalul Hulusi Akar, şeful Statului Major al armatei turce, este ţinut ostatic de un grup de militari care încearcă să preia puterea politică”, au declarat surse citate de presa turcă.

 

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul „în mare parte”.

UPDATE 05:48 Situaţie incertă în Turcia: Administraţia Erdogan susţine că a restabilit controlul „în mare parte”. Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul „în mare parte”.

Recep Tayyip Erdogan a sosit sâmbătă în zori la Istanbul şi a ameninţat că cei implicaţi în tentativa de lovitură de stat vor plăti „un preţ mare” pentru acest „act de trădare”, relatează Reuters.

Mii de persoane au răspuns apelului lansat de Recep Erdogan şi au ieşit pe străzi. Circa 30 de militari implicaţi în lovitura de stat s-au redat în Piaţa Taksim din Istanbul după ce au fost înconjuraţi de Poliţie.

People-demonstrate-in-front-of-the-Republic-Monument-at-the-Taksim-Square-in-Istanbul

Nu este clar cine deţine controlul politic în Turcia, în contextul în care armata anunţa acum câteva ore că ţara este condusă de un „Consiliu pentru pace”.

Premierul Binali Yildirim susţine că situaţia este „în cea mai mare parte” sub control, conform BBC, precizând că a fost instituită o zonă de interdicţie aeriană în Ankara. Yildirim a declarat că 130 de persoane implicate în lovitura de stat militară ar fi fost arestate.


Multe zone din Turcia sunt sub controlul armatei, dar nu este clar dacă toate departamentele armatei recunosc atribuţiile Administraţiei Erdogan.

UPDATE 02:30 Avioane de vânătoare au deschis focul spre elicoptere militare, la Ankara

Avioane de vânătoare turce au lansat rachete spre elicoptere militare folosite în lovitura de stat, în oraşul Ankara, anunţă surse citate de agenţia Anadolu şi de postul NTV.

Dacă informaţiile se vor confirma, ar părea să fie vorba de izbucnirea unui conflict între facţiuni ale armatei turce.

Potrivit postului NTV, un avion F-16 a doborât un elicopter militar Sikorsky, în Ankara, titrează Mediafax.

Două formaţiuni de opziţie din Turcia au denunţat lovitura de stat militară, exprimând susţinere pentru Administraţia Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă. „Această ţară a suferit destul de pe urma loviturilor de stat. Nu vrem ca aceste suferinţe să se repete”, a comunicat Partidul Popular Republican (CHP). Şi Mişcarea Naţionalistă (MHP) a anunţat că susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan.

erdogan_12456300

Serviciile reţelelor de socializare online Facebook şi Twitter, precum şi site-urile ziarelor turce par a fi blocate, relatează site-ul agenţiei Reuters.

MAE recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne.

Potrivit unor surse diplomatice turcești, mai mulți ofițeri de rang înalt implicați în lovitura de stat împotriva Președintelui Recep Erdogan au fost arestați. Între aceștia sunt: Generalul Muharrem Kose (care a condus rebeliunea – surse), Colonelul Mehmet Oguz Akkus, Maiorul Erkan Agin, Locotenent colonel Dogan Uysal.

Reprezentantul serviciului de informații din Turcia susține că lovitura de stat a „eșuat”. Premierul Turciei a făcut un anunț asemănător și a explicat că situația este sub control. Postul de televiziune național, preluat de puciști în toiul nopții, este din nou sub controlul guvernului, anunță CNN.
Lovitură de stat militară în Turcia. Update: Erdogan nu poate intra în țară….Lovitura de stat din Turcia, anunțată din martie de presa americanăLovitura de stat, Turcia. Chirieac: Ce se întâmplă acum…Lovitură de stat în Turcia. Rețelele de socializare, restricționateLovitură de stat în Turcia. Prima reacție a statului românLovitură de stat în Turcia. Unde este ErdoganCine a planificat lovitura de stat din TurciaErdogan: „A fost un dar de la Dumnezeu”Victor Ponta: Turcia, o țară de cetățeni adevărațiVictor Ponta, reacție după tentativa de stat eșuată din Turcia
17 ofițeri turci ar fi fost uciși, în urma unui atac al unui elicopter, la periferia Ankarei, anunță Associated Press.

Se pare că lângă Parlament se dau lupte grele între armată și susținători ai regimului. Pe lângă focurile de armă din regiune, clădirea Parlamentului a fost bombardată din aer, după cum transmite agenția Anatolu. Conform unor surse CNN, este vorba chiar despre trei explozii în zona Parlamentului. Un membru al parlamentului turc a declarat, prin telefon, pentru Reuters, că toți membrii parlamentului se adăpostesc în clădire.

Președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au anunțat că susțin regimul lui Erdogan în continuare: „Toate părțile trebuie să susțină Guvernul Turciei ales democratic”, este declarația făcută de reprezentanții SUA, declarație întărită și de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

NapocaNews