Cei 800 de elevi ai Liceului ”Mihai Eminescu” din Cluj au sperat degeaba că vor începe anul în şcoala lor. Ei sunt nevoiţi să înveţe într-o altă unitate, înghesuiţi în săli extrem de mici, fără aer, pentru că şcoala lor e un şantier de peste un an. “Ne-au păcălit cu promisiuni”, spune un profesor.

Elevii Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Cluj-Napoca vor începe anul şcolar înghesuiţi în sălile Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny”, care au 27 de metri pătraţi şi au fost amenajate în foste săli de internat, deoarece firmele constructoare nu au finalizat lucrările de reabilitare la şcoala lor, începute în iunie 2015 şi finanţate din fonduri europene. Acestea trebuiau, iniţial, terminate în mai 2016, după care s-au dat mai multe termene, toate depăşite, ultimul avansat fiind 30 noiembrie 2016.

Lucrările de reabilitare la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” costă peste 12 milioane de lei, acestea fiind începute în iunie 2015, cu termen de finalizare stabilit iniţial pentru 15 mai 2016. Licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca a fost câştigată de asocierea a trei firme SC Codlea Construcţii – SC Grup Energoinstal – SC Dava Invest care a mai obţinut şi contractul de reabilitare a altei unităţi şcolare din municipiu, Şcoala ”Ion Agârbiceanu”, cu o valoare dublă, de peste 25 de milioane de lei.

Firmele care au câştigat licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca se angajaseră să finalizeze la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, până la începerea anului şcolar, 15 septembrie 2015, un număr de 20 de săli de clasă, dar acest lucru nu s-a realizat, ci doar s-a decopertat acoperişul şi s-a început demolarea unor pereţi.

Astfel, sute de elevi ai Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” au fost mutaţi într-o clădire a Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny”, în clase improprii, de 27 de de metri pătraţi, amenajate în foste săli de internat, dormitoare cu patru paturi, în care au fost nevoiţi să înveţe înghesuiţi câte 19 sau 32, în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj au constatat că metri cubi de aer respirabil dintr-o sală sunt pentru 16 elevi.

Au venit pe şantier zece oameni în loc de o sută, ne-au păcălit cu promisiuni, titrează Mediafax.

Dacă directoarea liceului se află în concediu şi va reveni odată cu începerea anului şcolar, iar directoarea adjunctă nu a dorit să facă declaraţii despre situaţia liceului, profesorii sunt cei care îşi exprimă nemulţumirile. Ei sunt cei care, alături de elevi, resimt cel mai tare această situaţie, declarând că nu înţeleg de ce reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au luat măsuri astfel încât şi s-a ajuns în situaţia în care noul an şcolar să nu înceapă în condiţii bune, ci tot în cele improprii derulate anul trecut.

NapocaNews