Distribuie articolul

Zilele acestea se petrec incidente fără precedent privind securitatea regională a României. În timp ce presa internațională este ocupată cu întâlnirea istorică dintre Putin și Erdogan, nu întâmplător la Sankt Petersburg, capitala fostului Imperiu țarist, în Transnistria, teritoriu separatist din cadrul Republicii Moldova au loc ample manevre militare rusești, fără precedent ca în perioada URSS. Pentru prima dată de la declararea independenței Republicii Moldova în 1991, armata rusă a trecut Nistrul pe teritoriul românesc al celui de-al doilea stat vecin. Numeroase tancuri rusești din Transnistria, în încercarea de a simula un atac asupra „inamicului”, au traversat Nistrul pe sub apa Nistrului. Reacția Republicii Moldova nu s-a lăsat mult așteptată, autoritațile de la Chișinău declarând ca prezenta ilegală a forțelor străine este ilegală și sfidătoare.

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac impotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol. La exercițiile militare a participat și premierul transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat ca „republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina. Armata rusă nu a trecut întâmplător frontiera de pe Nistru, care desparte strategic Europa de Euroasia, tocmai în ziua întâlnirii dintre Putin și Erdogan. E un semnal că granița conflictului dintre SUA și Rusia se mută pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul Nistrului. Trecerea lui Erdogan în tabăra Uniunii Euroasiatice și respingerea UE și a NATO de către Turcia schimbă geopolitica regiunii. Din informații pe surse, Putin i-a promis lui Erdogan extinderea influenței Turciei în Turkmenistan, Uzbekistan, Azerbaidjan și Caucazul de sud (cale ferată pentru trenuri de mare viteză, Turkish Stream etc.), în schimbul blocării Mării Negre și a strâmtorilor pentru navele de război americane, prin punerea în aplicație a Convenției de la Montreux și extinderea graniței Uniunii Euroasiatice nu pe Nistru, ci pe Prut. Deocamdată? Intrarea tancurilor ruse pe teritoriul Republicii Moldova e un semnal clar pentru prorușii moldoveni să acționeze cu un curaj nebunesc la alegerile prezidențiale din toamnă, pentru ca acest stat să treacă în barca Uniunii Euroasiatice. SUA se află într-o situație dificilă pe malul ”lacului ruso-turc”. E chestiune de luni ca Ucraina să fie împărțită în trei sfere de influență, vestul la Polonia și Ungaria, centrul cu Kievul un fel de stat marionetă american, iar estul și sudul la Federația Rusă. Intenția NATO de a face din Odesa un port naval militar e imposibilă, datorită populației rusofone. În curând două Republici Populare: Odesa și Bugeac își vor proclama autonomia față de Kiev și îi vor face cu ochiul lui Putin. Țarul rus l-a salvat pe Erdogan din mâinile puciștilor militari controlați de comandanții americani NATO din Turcia pentru a primi în schimbul salvării noului sultan de la Ankara dreptul de a controla Marea Neagră și a acționa pe linia de demarcație a fostului Imperiu țarist a cărui graniță din nefericire pentru noi e pe Prut. Americanii nu mai pot intra în Marea Neagră pe apă, dar trimit pe uscat, prin UE tancuri și arme României. Zilele acestea replica româno-americană la ofensiva armatei ruse este aplicația militară de la Cincu, unde americanii se antrenează cu aliații români ca în vreme de război.

Vin vremuri grele pentru România, izolată la Marea Neagră, lac ”ruso-turc”, și înconjurată de Orban, prietenul lui Putin, și de armata sârbă care se pregătește să participe la marea aplicație militară rusă ”Frăția Slavă 2016”. Prin achitarea post-mortem a fostului președinte Milosevici de către Tribunalul de la Haga, UE încearcă să atragă tardiv Serbia care își face calcule geopolitice cu Putin. Din păcate, serviciile noastre secrete sunt depășite de situație, fiind controlate indirect de circa 27 de ani, unilateral de forțe din afara țării, iar politicienii români corupți prea preocupați de buzunarele personale și manipulați de Bruxelles, ca să înțeleagă ce i se întâmplă României. Odată cu trecerea lui Erdogan de partea Rusiei, din nefericire țara noastră a devenit linia de demarcație, sper că nu linia frontului dintre NATO/UE și Uniunea Euroasiatică. Nu știu dacă România e pregătită militar față de un posibil război clasic pe care nu-l dorim și riscă să transforme țară în câmp de luptă, dar sigur că războiul hibrid în desfășurare suntem pe cale să-l pierdem pentru că supra-clasa politică de la București, controlată prin corupție de forțe transnaționale nu a înțeles nimic din ceea ce se întâmplă la fel ca în 1940. La orizont nu se întrevede o forță politică românească care să preia democratic puterea și să redea demnitatea, suveranitatea și prosperitatea românilor ”mancurtizați” interesat din 1990 încoace, pentru a fi mai ușor conduși pentru aplicarea unor interese multinaționale, cu ajutorul unor șefi de servicii secrete aflați pe statele de plată ale unor mari companii. Soldații români nu trebuie să moară pentru avantajele altora, ci să lupte doar pentru independența statului și interesele superioare și perene ale României.

Ionuț Țene

Tancuri-Armata-14-rusă