DIICOT solicita, in cererea de comisie rogatorie, ca un procuror sa asiste la audierea lui Stuart Ramsay si a colegilor acestuia care au realizat reportajul din Romania, dar si a altor persoane, printre care ar putea fi si cei din conducerea Sky News.

Conducerea ar urma sa spuna cine a avizat difuzarea materialului si daca de acolo au fost dati banii pentru romanii care apar in filmare, au declarat sambata, pentru News.ro, surse judiciare.

Procurorii DIICOT au transmis, vineri, autoritatilor din Marea Britanie cererea de comisie rogatorie in vederea audierii jurnalistului britanic Stuart Ramsey si a echipei acestuia, care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania.

Sursele citate au precizat ca este posibil ca Stuart Ramsay sa nu fi fost factorul decizional care a permis transmiterea pe postul de televiziune a materialului realizat in Romania, iar in acest context, „trebuie ascultat si Sky News”.

„Pana acum au fost ascultati colaboratorii romani, acum trebuie ascultati si cei de la Sky News. Ramsay este posibil sa fie doar colaborator acolo. Trebuie sa spuna factorii de decizie si cei care au aruncat materialul in eter”, au precizat sursele judiciare.

Prin comisia rogatorie transmisa Marii Britanii trebuie indeplinita aducerea la cunostinta a invinuirilor celor trei jurnalisti britanici, audierea acestora, daca doresc sa dea declaratie in calitate de suspect, primirea oricaror probe in aparare pe care acestia vor dori sa le depuna la dosarul cauzei prin avocatii lor, audierea altor persoane, precum si lamurirea surselor de finantare ce au stat la baza realizarii materialului fals despre traficul de arme din Romania.

„Trebuie sa vedem inclusiv daca s-a platit, sa vedem ce bani au iesit de acolo, sa vedem care a fost demersul jurnalistic”, au mai spus sursele citate.

In dosarul Sky News deschis de procurorii DIICOT, Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la postul de televiziune care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal din 11 august, pentru transmitere de informatii false.

Complicii din Romania ai jurnalistilor britanici – Mihai Aurelian Szanto si frasii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics – au fost arestati preventiv in 12 august, pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si complicitate la comunicarea de informatii false.

Postul britanic de televiziune Sky News a aparat materialul realizat de jurnalistul Stuart Ramsay in tara noastra.

NapocaNews