Mai mulți români și maghiari au pornit acum 2 luni să facă ocolul Pământului, în 80 de zile, într-un autobuz electric, cu scopul de a convinge cât mai multe orașe să cumpere astfel de mijloace de transport în comun nepoluante.

Autobuzul cu care circulă grupul este produs în Ungaria, dar foloseşte un soft românesc și poate parcurge o distanță de 250 de km după ce a fost încărcat 3 ore.

Jozsef Helmich, unul dintre temerarii care fac ocolul pământului în autobuzul electric, susține că scopul demersului este de a demonstra ”că electromobilitatea nu mai este o tehnologie a viitorului, ci este prezentul şi de a arăta că acum este momentul de a convinge pe toată lumea să folosească vehicule electrice”.

Autobuzul electric a plecat din Portugalia, a trecut Atlanticul, în SUA și Canada, a apoi prin China, Kazahstan, Rusia, Ucraina şi a ajuns și în România.

La Cluj-Napoca unde a făcut o oprire, lucrurile sunt clare, municipiul fiind un susținător ar transportului nepoluant, în condițiile în care Primăria se află în procedură de achiziție a 30 de autobuze electrice din fonduri elvețiene, care ar putea intra în traficul anul viitor.

Radu Ștefan