Concertul susţinut, marţi, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, de către Nagy Fero şi formaţia Beatrice din Ungaria, este verificat de poliţişti după ce, în timpul unei piese, au fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai ISIS.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a declarat, vineri, corespondentului Mesiafax, că se verifică dacă, în timpul difuzării piesei respective, au fost încălcate prevederile legale privind interzicerea promovării simbolurilor fasciste, rasiste şi xenofobe şi promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

”Poliţiştii clujeni s-au autosesizat şi fac verificări legate de concertul susţinut de Nagy Feró şi formaţia Beatrice din Ungaria, în Piaţa Unirii, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca. Se verifică dacă a fost încălcată Ordonanţa privind interzicerea promovării simbolurilor fasciste, rasiste şi xenofobe, a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”, a spus Jucan.

Potrivit unei ştiri difuzate de postul public de televiziune, în cadrul concertului susţinut marţi seară pe scena din Piaţa Unirii, în timpul melodiei ”Secolul XX”, pe ecrane au fost proiectate imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS.

Gergely Balasz, organizatorul Zilelor Culturale Maghiare Cluj a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că informaţiile referitoare la concertul respectiv sunt ”tendenţioase şi trunchiate”.

”Este aberant ce se întâmplă cu această autosesizare a Poliţiei. Ne exprimăm regretul că mesajul transmis, în cadrul concertului, nu a fost înţeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greşit. Pe ecranele din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în timpul melodiei «Secolul XX», au apărut imagini cu figuri care au marcat într-un mod tragic şi regretabil istoria europeană şi mondială. Precizăm că versurile cântecului se îndreaptă împotriva acestor figuri istorice şi a ideologiilor nocive ale acestora. Versurile cântecului caracterizează actele acestora drept teroare şi coşmar. Considerăm că ştirea difuzată la nivel naţional de postul public pune, în mod nejustificat şi regretabil, într-o lumină negativă Zilele Culturale Maghiare din Cluj şi este de natură să aducă atingere reputaţiei şi bunei funcţionări a evenimentului”, a spus Gergely.

Acesta a adăugat că Zilele Culturale Maghiare reprezintă, de 7 ani, un eveniment cultural ”care este o punte între comunitatea maghiară şi comunitatea română”, condamnând ”orice acţiune extremistă”.

NapocaNews

 

u.e.-europa-hitler