Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la sfinţirea primei biserici a Mănăstirii Rohia, aceasta a fost gazda unui simpozion naţional. Manifestările au început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, după care a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru cei 90 de ani de viaţă monahală la Rohia.

Te Deum-ul a fost urmat de un parastas pentru Episcopul Nicolae Ivan, pentru preotul ctitor Nicolae Gherman, pentru stareţi, ctitori şi binefăcători trecuţi la Domnul şi pentru monahul Nicolae (Steinhardt). Slujba de pomenire a fost oficiată de P.S. Iustin Sigheteanul, obştea mănăstirii şi preoţii invitaţi.

P.S. Iustin Sigheteanul a rostit cuvântul de deschidere a simpozionului

Simpozionul a debutat la ora 9,30 cu un cuvânt de deschidere şi de bun venit adresat oaspeților de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhul a amintit că se împlinesc 40 de ani de la intrarea sa în Mănăstirea „Sfânta Ana Rohia” şi 20 de ani de la rectitorirea bisericii vechi, menționând că materialele din vechea biserică au fost puse la temelia noii biserici, cea în care se desfăşoară simpozionul.

„Ne-am despărţit foarte greu de vechea biserică, pe care nu am demolat-o, ci am desfăcut-o cu mare grijă, cu părinţii, şi tot ce s-a recuperat s-a folosit în noua biserică. Noua biserică a fost o necesitate. Biserica trebuie să fie regina ansamblului monahal”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

În continuare, Arhiereul Iustin Hodea, fostul stareţ al Mănăstirii Rohia, a vorbit despre sfinţenia locului de la Rohia, de locul care a sfinţit oamenii, lucru perceput în acest fel de toţi fraţii călugări, dar şi de oaspeţii care au venit la simpozion. P.S. Iustin Sigheteanul a vorbit apoi despre rolul formator pe care l-a îndeplinit Mănăstirea Rohia, o mare parte din cei 30 de ucenici fiind azi plecaţi la alte mănăstiri ca stareţi sau la alte ascultări, unii la studii în ţară sau străinătate.

Simpozion cu participarea unor mari personalităţi ştiinţifice

Primul dintre invitaţi care a luat cuvântul a fost acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, care a vorbit despre „Mănăstirea Rohia – loc de reculegere”. De asemenea, academicianul a propus ca egumenul Mănăstirii Rohia, arhim. dr. Macarie Motogna, să primească premiul „Dumitru Stăniloaie” al Academiei Române, ce se acordă din acest an telogilor.

Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, a vorbit despre „Mănăstirea Rohia – o mănăstire misionară”. Prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, bun cunoscător al vieţii monahale, a subliniat condiţiile istorice în care a apărut Mănăstirea Rohia, la câţiva ani după Marea Unire, contextul naţional în care a fost sfinţită biserica Mănăstirii.

Partea a doua a simpozionului a început în prezenţa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. La eveniment au luat cuvântul mai multe personalități din domeniul cultural și teologic, dintre care amintim: pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, pr. prof. univ. dr. Ştefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Şerban Turcuş, conf. univ. dr. Florian Roatiş, conf. univ. dr. George Ardeleanu și lect. univ. dr. Paula Bud, strănepoata preotului ctitor Nicolae Gherman.

Cele două părţi ale simpozionului au fost moderate de arhim. dr. Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, şi protos. Ioachim Tomoiagă, titrează Radio Renaşterea.

Cuvântul de încheiere l-a avut Î.P.S. Justinian: „E un miracol locul acesta. Mănăstirea a fost întemeiată la dorinţa unui Înger, fiica preotului Nicolae Gherman, care şi-a dorit casă Maicii Domnului. Codrul de cremene a fost ales de Dumnezeu, nu de oameni. Nici chiar preotul Nicolae Gherman nu a înţeles la început despre ce este vorba”.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit apoi despre cum a ajuns primul stareţ al mănăstirii Rohia şi despre cum Gherontie Guţu, alt stareţ, a dorit să facă în aşa fel ca Rohia să devina un Sion Românesc, a transmis pentru Radio Renașterea Andrei Fărcaș.

NapocaNews