Din păcate ceea ce apare mai întâi pe surse se împlinește în țara noastră în realitate. Tot mai mult, România devine un posibil teatru de război asimetric și țintă, între SUA și Federația rusă. ”Câinii războiului” din complexul industrial al NATO prefigurează strategic din pământul mioritic, un câmp tactic al confruntărilor cu Rusia lui Putin, care se poate transforma într-un război cald devastator? Dacă luptele dintre grupările de rebeli și armata guvernamentală au transformat Siria într-o ruină, ne putem imagina ce imagine de coșmar atomic poate deveni țara noastră într-un conflict dintre NATO și Rusia, două supra-forțe militare. Și parcă cineva caută cu dinadins războiul, deocamdată atipic, în țara noastră. A căzut ca o bombă, după ce tancurile ruse trecuseră zilele trecute Nistru într-un exercițiu tactic, știrea că SUA își mută arsenalul nuclear de la Incirlik în România la Deveselu și baza de la M. Kogălniceanu. În urma loviturii de stat puse la cale de imamul Gulen și cu sprijinul comandanților americani din Turcia, Erdogan a rupt-o definitiv cu SUA așa cum am scris și acum o lună într-un editorial. ”Sultanul turc” a interzis bazelor NATO din Turcia să activeze, fapt ce a pus într-o situație grea SUA să își retragă strategic arsenalul nuclear dintr-o țară care a devenit aliata Rusiei. Articolul jurnalistului bulgar a căzut ca un trăznet: NATO își va muta arsenalul nuclear în România? Jurnalistul bulgar Georgi Gotev, autorul articolului publicat de Euractiv.com in care se arata ca Statele Unite transferă armament nuclear din Turcia în România, sustine că sursele care i-au dat informatiile sunt foarte credibile si ca „Turcia părăsește câmpul occidental și se duce direct spre Rusia”. Părerea mea este că jurnalistul bulgar nu pare să fie un trol rus, ci cred mai degrabă că are informații de la americani pentru a se vedea cum reacționează opinia publică românească la ideea transformării României în depozit de rachete nucleare. E un test de opinie? Jurnaliștii români, care majoritari par că sunt de la SC Acoperiții SRI, au și început să împroaște cu noroi că e o intoxicare rusească, în realitate bulgarul e un fel de cal troian NATO de testare a opiniei publice românești amorfe, care își petrece concediul dezinteresat că țara lor devine țintă nucleară în strategia NATO.

Traian Băsescu a sesizat pericolul, dar în maniera sa caracteristică de pudel, care latră în gol la stăpânii americani. Informatiile furnizate de Euractiv, potrivit carora SUA ar muta arme nucleare din Turcia in Romania, sunt “fanteziste”, sustine Traian Basescu. Fostul președinte spune ca acest lucru presupune un proces de negociere care dureaza ani de zile. “Fantezistă știrea. Nu poti sa muti focoase nucleare cum ai muta un sac cu cartofi. Focarele nucleare au un regim de depozitare. O astfel de miscare implica un proces de negociere intre detinatorul focarelor nucleare si tara gazda care ia ani de zile. Pentru că, o dată depozitate pe teritoriul unui stat, riscurile pentru acel stat sunt extrem de ridicate”, a spus fostul Traian Băsescu. El mai afirma ca, potrivit unui acord incheiat intre SUA si Rusia, niciuna dintre cele doua puteri mondiale nu pot amplasa arme nucleare pe teritoriul UE fara aprobarea celeilalte.”Totodata, amplasarea armamentului nuclear american pe teritoriul UE nu se poate face fără acordul Rusiei. Nu poate nici Rusia, nici SUA sa-si ia arsenalul nuclear cum vor fără acordul celuilalt, pentru ca asta înseamnă incalcarea acordului. Sunt multe componente care fac necredibila aceasta informatie. Ganditi-va ca amplasarea rachetelor antiracheta de la Deveselu a implicat un proces de 2 ani de negociere”, a spus fostul sef al statului.

În realitate pe baza informațiilor obținute de la presa rusă mutarea arsenalului nuclear american de la Incirlik în România e în faza de testare și pregătire a transbordării, așa cum susține și editorialistul moscovit Yana Egorova?  Mai mult, pe rețelele de socializare au început să apară poze de pe Valea Prahovei cu mașini militare de transport americane cu încărcătură suspectă.E o teamă firească a românului simplu la auzul unei astfel de vești ”bulgare”.  România se dovedește o țară subordonată sută la sută intereselor americane, în care conducătorii plasați în fruntea țării nici nu se mai sinchisesc să organizeze dezbateri publice, aprobări în parlament sau referendum dacă țara noastră poate deveni depozit, arsenal și țintă nucleară NATO, lucru care schimbă geopolitica după cel de-al doilea război mondial, dând Rusiei pretextul să atace România că nu se respectă tratatele internaționale de neproliferare a arsenalului atomic și a armelor de distrugere în masă? La ce ne ajută pe noi românii să avem rachete și bombe nucleare pe teritoriul nostru, deci să devenim o posibilă țintă sau un pretext de conflict între marile puteri? Am sentimentul că e o provocare ca România să devină teatru de război pentru testarea complexelor militare ale supra-puterilor. Mutarea arsenalului nuclear de la Incirlik în țara noastră ar trebui să fie aprobat prin referendum de către popor și în parlament. Ar fi util ca și autoritățile locale să se exprime dacă doresc ca localitățile lor să devină posibile deșerturi nucleare radioactive pe viitor. România nu poate deveni depozit și țintă nucleară că așa vor unii ziariști bulgari sau politicieni numiți ca marionete de către marile puteri la Cotroceni sau Palatul Victoria.Fericiți făcătorii de pace!

Ionuț Țene

1294304