Distribuie articolul

Academicianul Ioan Aurel Pop – rectorul Universității Babeș Bolyai a susținut miercuri seara la Berăria Culturală Cluj, o conferință în primă audiție despre „Brand-ul de neam la români”.

Într-un cadru elevat din cadrul clădirii Centrului de Cultură Urbană Casino, istoricul Ioan Aurel Pop, pe lângă tematică largă a ideilor de neam, națiune și identitate culturală sau religioasă a demantelat istoriografia dacismului privind identitatea dintre limba latină și cea daco-getică. Istoricul clujean a arătat că limba română este o limbă neo-latină și nu crede deloc că romanii au învățat limba lor de la geto-daci, chiar dacă este din același trunchi lingvistic.

I.A. Pop a venit cu o explicație simplă și logică care contrazice teoria dacistă a unității limbii vorbite de daci și romani. Rectorul a subliniat că poetul Ovidiu exilat de împăratul Augustus la Tomis, pe malul Pontului Euxin, a explicat în volumele de versuri scrise în exil ”Tristele” și ”Ponticele” că i-au trebuit șase ani să învețe limba grea și ”ciudată” a barbarilor geto-daci.

În concluzie, dacii și romanii nu vorbeau aceeași limbă, cum afirmă ”istoricii de pe net”, deoarece lui Ovidiu, intelectual roman, i-au trebuit șase ani să învețe limba dacilor.

NapocaNews