Presedintele UDMR Kelemen Hunor a participat luni, 12 septembrie a.c., la Miercurea Ciuc la inaugurarea Centrului de îngrijire a talentelor Márton Áron. La eveniment nu a fost invitată nicio oficialitate românească, s-a tăiat o panglică în culorile drapelului Ungariei iar pe clădire este amplasată o stemă a Ungariei.

Centrul de îngrijire a talentelor Márton Áron a fost construit în municipiul Miercurea Ciuc, judetul Harghita, cu sprijinul statului maghiar prin Fondul Bethlen Gábor, iar funcţionarea lui va fi asigurată de FK Csíkszereda (clubul de fotbal local) şi Parohia Sfânta Cruce (Szent Kereszt).

Deși a avut loc pe teritoriul României, organizatorii și participanții s-au comportat ca și cum evenimentul avea loc în Ungaria: nu au fost invitate oficialită?ile române, discursuri doar în limba maghiară, fără simboluri ale României, panglica de inaugurare doar în culorile drapelului Ungariei iar pe clădire este amplasată stema Ungariei, de parcă ar fi vorba de vreo clădire cu statut diplomatic.

La manifestare nu s-a vorbit de orasul Miercurea Ciuc ci numai despre asa-zisul ținut secuiesc și despre secui. Fără nicio legătură cu fotbalul, preotul catolic Darvas Kozma József a spus că „Trebuie să ne străduim să fim tari în credinţă, curaţi în morală, şi tari în identitatea noastră maghiară”.

Centrul poartă numele unui episcop maghiar.

Sursa: Dan Tanasa