Rusia a criticat dur Statele Unite, duminică, după ce avioane ale coaliţiei internaţionale coordonate de Washington au bombardat din greşeală poziţii ale armatei siriene, incident soldat cu moartea a zeci de militari, Moscova ameninţând cu anularea armistiţiului din Siria.

Statele Unite au exprimat „regret” pentru un incident care a vizat neintenţionat armata siriană. Organizaţia Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că 90 de militari sirieni au fost ucişi în raiduri aeriene efectuate în zona Deir al-Zor.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că cel puţin 60 de militari sirieni au fost ucişi de avioane americane F-16 şi A-10 care decolaseră din Irak.

„Acţiunile piloţilor coaliţiei – sperăm că nu au fost ordonate direct de la Washington – sunt la limita dintre neglijenţă criminală şi colaborare cu militanţii reţelei teroriste Stat Islamic”, a reacţionat Ministerul rus de Externe, conform site-ului agenţiei Reuters.

„Îndemnăm cu forţă Washingtonul să exercite presiuni asupra grupurilor insurgente pe care le controlează pentru a implementa necondiţionat acordul de încetare a focului. În caz contrar, aplicarea întregului acord semnat între SUA şi Rusia la Geneva ar putea fi în pericol”, atrage atenţia Moscova.

NapocaNews