Militanţii jihadişti din organizaţia Statul Islamic recurg la o strategie suprinzătoare în timp ce sunt asediaţi în oraşul Mosul. Dincolo de folosirea populaţiei civile pe post de scut uman, jihadiştii au îtreprins atacuri suprinzătoare în Kirkuk, oraş aflat sub controlul forţelor kurde, precum şi în zona frontierei Irakului cu Siria şi Iordania.

Raportul de forţe în Mosul este unul total nefavorabil jihadiştilor. Sunt 5-6.000 de luptători în faţa unei forţe de 30.000 de militari irakieni, membri ai forţelor kurde Peshmerga, ai miliţiilor şiite, care beneficiază pe deasupra de sprijinul aviaţiei SUA, Franţei, Marii Britanii, Turciei şi statelor din Golf.

Victoria irakienilor şi a aliaţilor lor pare să fie o chestiune de timp, iar jihadiştii din Mosul încep să-şi radă bărbile pe măsura ce forţele inamice se apropie de oraş, scrie AFP. “Am văzut membri ai Daesh şi arată altfel acum”, spune un locuitor din Mosul contactat de AFP. “Şi-au ras bărbile şi şi-au schimbat hainele” pentru a se amesteca mai bine printre locuitori, spune Abu Saif.

Schimbarea la faţă a jihadiştilor vine în condiţiile în care trupele de elită irakiene se află la doar cinci kilometri de oraş, la zece zile de la declanşarea ofensivei. Abu Saif spune că jihadiştii renunţă la barbă “pentru că nu vor să devină ţinte pentru lunetişti sau pentru că se pregătesc să fugă din oraş”.

Un alt locuitor a precizat că mai mulţi comercianţi sirieni care îşi deşfăşurau activitatea în Mosul cu acceptul Statului Islamic au dispărut din hotelurile în care locuiau. Unii responsabili americani citaţi de AFP au spus că jihadiştii au început deja să fugă din Mosul pentru a organiza rezistenţa în alte puncte de pe malul vestic al Tigrului.

În paralel cu aceste pregătiri de retragere din cel mai mare oraş pe care au reuşit să-l ocupe în scurta existenţă a aşa-zisului “califat”, jihadiştii s-au pus cu burta pe Coran pentru a căuta explicaţii pentru înfrâgerea pe care urmează să o sufere.

Multe publicaţii jihadiste încep să publice articole în care se arată că jihadul este supus de Allah unei “încercări” în această perioadă, scrie Foreign Policy. Asta nu înseamnă că Allah şi-a întors faţa de la militanţii jihadişti, ci că îi supune unor încercări, aşa cum a făcut şi cu profeţii, scriu publicaţiile jihadiste.

NapocaNews