Sinodul din Creta s-a dorit să fie un sinod pan-ortodox (18 – 26 iunie 2016), dar dorită refuzului de a participa a Bisericilor ortodoxe ruse, bulgare, georgiene și antiohiene, sinodul a fost doar unul ortodox.

4 din cele 14 Biserici Autocefale (Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei şi Georgiei) nu au participat la acest Sinod, chiar dacă li s-au făcut câteva invitații repetate de a veni.  Pe de altă parte reprezentanții bisericii sârbe a avut obiecții mai în legătură cu semnarea documentului final. Criticile au fost în special legate de promovarea ecumenismului și a relațiilor cu celelalte culte creștine.

Redacția a intrat în posesia documentului final al Sinodului ortodox din Creta. Vă prezentăm documentul emis de Sinodul ortodox desfășurat în Creta (iunie a.c.) privind relațiilor Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine și la final apar semnăturile ierarhilor prezenți, precum și cele lipsă. După cum veți vedea sunt mai mult decât 8 episcopi care nu au semnat actul (cum ni s-a transmis inițial).

document

Dacă vă uitați la ultima parte unde apar semnăturile, un total de 33 de episcopi nu au semnat acest document. Sunt destui cei care nu au fost de acord cu acest document, chiar dintre participanți la sinodul cretan, încât să ne facă să gândim daca este corect. Delegația BOR, adică patriarhul cu toți mitropoliții și episcopii români, au semnat documentul emis în Creta.

În viitorul apropiat se va organiza un sinod pan-ortodox în Rusia, (care se vrea a Treia Romă), la care vor participa absolut toate bisericile ortodoxe din lume.

NapocaNews

document1

20161025_131158-2

document3

document4

 

document5

 

document6

 

document7