Învățământul românesc din Ucraina e desființat juridic de Kiev. Curtea de Apel de la Viniţa a respins cererea primarului comunei Mămăliga Arcadie Şova de anulare a încheierii (deciziei) Judecătoriei raionului Noua Suliţă privind suspendarea Hotărârii Consiliului local Mămăliga, regiunea Cernăuţi din 30 mai 2016 cu modificările din 08 iulie 2016 referitor la suspendarea oricăror acţiuni de lichidare a şcolilor româneşti din satele Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi.

Portalul de ştiri BucPress din Cernăuţi constată faptul că la Curtea de Apel de la Viniţa reprezentantul primăriei Mămăliga nu s-a prezentat. Potrivit celor declarate de juristul Iosif Cernuşca, în exclusivitate pentru portalul nostru de ştiri, „Curtea de Apel de la Viniţa a decis că Hotărârea primei instanţe a Judecătoriei raionale Noua Suliţă din 19 august 2016 a fost primită în conformitate cu normele materiale şi procesuale, de aceea reclamaţia primarului de Mămăliga a fost considerată neîntemeiată”, a spus domnul Cernuşca.

Arcadie Şova: ”Din greşeală în greşeală pân-la paguba finală. Primarul de Mămăliga Arcadie Şova a primit astăzi o primă lovitură la Curtea de Apel de la Viniţa”.

Menţionăm faptul că miercuri, 12 octombrie 2016, Curtea de Apel de la Viniţa a luat în calcul argumentele părinţilor elevilor din cele trei şcoli româneşti (Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi) transmise prin vocea avocatului Iosif Cernuşca şi anume faptul că Decizia Judecătoriei raionului Noua Suliţă din 19 august de suspendare a Hotărârii Consiliului local Mămăliga din 30 mai 2016 a permis, într-o oarecare măsură, stoparea procesului de lichidare a celor trei şcoli.

Poliţia raionului Noua Suliţă, deşi a fost obligată de instanţa de judecată raională să înceapă acţiunea penală faţă de responsabilii primăriei Mămăliga (printre care primarul Arcadie Şova) şi de asemenea contrar dispoziţiei Procuraturii raionale din Storojineţ, (care cuprinde şi raionul Noua Suliţă), efectuând o verificare superficială a cazului pe o durată de doar trei zile, a ajuns la concluzia că acţiunea penală trebuie încetată, pe motiv că nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii. În aceste condiţii, părinţii din cele trei sate sunt gata să facă plângere la instanţa de judecată împotriva poliţiei raionului Noua Suliţă, întrucât primăria comunei Mămăliga în mod vădit şi cu rea credinţă a ignorat încheierea (decizia) Judecătoriei raionului Noua Suliţă din 19 august 2016 privind suspendarea (stoparea) oricăror acţiuni vizavi de lichidarea şcolilor cu limba română de predare din satele Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi, titrează BucPress.eu.

Potrivit radio Cernăuţi, părinţii elevilor din cele trei sate se referă la următoarele acţiuni ilegale ale primăriei Mămăliga: trimiterea pe data de 1 septembrie 2016 către directorii celor trei şcoli a tarificării profesorilor de aici în calitate de angajaţi ai filialelor şcolii de bază din Mămăliga şi nu în calitate de şcoli autonome, după cum au funcţionat şi, de altfel, funcţionează şi în prezent; exercitarea măsurilor de presiune directă, astfel încât profesorii şcolii de cultură generală din Stălineşti să depună cereri de demisionare din cadrul şcolii de gradele I-III, respectiv de angajarea lor la filiala din Stălineşti a Şcolii de bază din satul Mămăliga. Acest fapt s-a întâmplat, culmea, imediat după careul festiv de deschidere a noului an şcolar în prezenţa reprezentanţilor primăriei Mămăliga; în data de 2 septembrie 2016 primarul de Mămăliga dl. Arcadie Şova de comun acord cu şefa Inspectoratului raional de Învăţământ Noua Suliţă, doamna Adelina Rusnac, au aprobat Regulamentul privind statutul filialelor şcolii de bază din Mămăliga, de unde rezultă faptul că cele trei instituţii româneşti de învăţământ din regiunea Cernăuţi sunt în continuare tratate de către autorităţi în calitate de filiale, şi nu de şcoli autonome. Cu toate acestea şi contrar faptelor sus menţionate, poliţia raionului Noua Suliţă nu doreşte să ancheteze în mod obiectiv acest caz.

NapocaNews

1-cernauti-aniversraea-25-a-societatea-golgota-sept-2016-elevi-600px