Joi, 27 octombrie, membrii Filialei clujene a Ligii Scriitorilor Români au avut parte de o reuniune specială, închinată lansării Imnului LSR și a stemei.

Întâlnirea, ce a avut loc în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj, a fost patronată de Cenaclul „Artur Silvestriˮ al LSR.

Ședința a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta cenaclului, ce a salutat prezența în mijlocul nostru a câtorva foști colegi de facultate: Anca Sîrghie, Olimpia Roman, Rodica Marian, prof.univ. Mircea Muthu și I. Faiciuc, dar și a oaspeților veniți de la Baia Mare, în frunte cu Virginia Paraschiv, Emanuela Benciu și dr. Mihai Ganea.
Prof.univ.dr. Ștefania Kory Calomfirescu a fost felicitată pentru că volumul său „Profesorul dr. doc. Crişan Mircioiu despre mari personalităţi în medicinăˮ, apărut la Ed. Napoca Nova, a fost premiat de către Academie, fesitivitate de premiere urmînd să aibă loc în curînd.

A luat cuvîntul Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor Români, care a afirmat că trăim „un moment istoricˮ, deoarece, la cinci ani după începerea demersurilor, în sfîrșit LSR are un Imn, compus de dr. Mihai Ganea. Eleva băimăreancă Emanuela Benciu a intonat, acompaniată la orgă de compozitor, pentru prima oară în public Imnul LSR, aplaudată de asistența emoționată. După acest moment, a fost prezentată stema LSR, creație a lui George Roca din Australia, cel care a realizat și sigla acestei asociații profesionale.

Al. Florin Țene a prezentat în continuare cele mai noi numere ale publicațiilor LSR, revistele de la Baia Mare „Freamătˮ și „Porțile Norduluiˮ (condusă de Virginila Paraschiv și M. Ganea, care conduc și televiziunea cu același nume), și cărțile recent sosite la Filială: Florina Bereschi, „Moștenireaˮ, Pușa-Lia Popan, „Rotiri în timp pe frunza arsăˮ, Mama Luz, „Latura conciliatoare a adevărurilor revelateˮ, Floarea Cărbune, „De la Soare Răsare la Soare Apuneˮ, Doina Drăgan şi Ana Zbiluţ (coord.) „Tastes of Danube / Gusturile Dunăriiˮ (antologie a Fil. Banat a LSR), Ion Leuca, „Marea mea iubireˮ și „Poezia iubiriiˮ, Toma G. Rocneanu, „Liga Scriitorilor Români Filiala Maramureş după primul an de la înfiinţareˮ, vol. I şi II, „Urzeala cuvintelorˮ (antologia Fil. Arad a LSR), Emil Istocescu, „Gib. I. Mihăescu. Viața și operaˮ.

Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, a anunțat primirea de noi membri: Ilie Lenghel din Sighet (prezentat de V. Paraschiv și dr. M. Ganea) și ing. Aurel Lucian Chira, care, în stilu-i caracteristic, s-a prezentat printr-o creație în versuri ce a stârnit zâmbetele și aplauzele spectatorilor. Poetului Traian T. Toduț i-a fost înmânată o Diplomă aniversară.

A urmat un „Medalion Titina Nica Țeneˮ. Virginia Paraschiv, în introducere, a apreciat că aceasta recurge la „o limbă simplă, directă, clară, de aceea o prefer altor femei care practică poeziaˮ, apoi, acompaniată la orgă de dr. Ganea, a recitat un grupaj de sensibile poezii ale Titinei Nica Țene, alăturându-i-se în demers Mihai Ganea și dejeanca Raveca Vlașin.

Iulian Patca a prezentat-o, într-un medalion literar, pe prof. Lucia Elena Locusteanu, autoare a patru volume de poezie și auxiliare didactice. Emoționată, poeta a luat cuvântul spre a explica rolul major pe care Cuvîntul l-a avut atât în cariera, cât și în viața sa.

p1150601

Anca Sîrghie a venit de la Sibiu cu cea mai recentă carte a sa, „Radu Stanca. Evocări și interpretări în evantaiˮ, ce vine în completarea volumului lansat cu cîteva luni în urmă, „Radu Stanca. Profil spiritualˮ, semnată împreună cu Marin Diaconu. Antonia Bodea a vorbit despre lucrarea în șase părți (Evocări, Interpretări, Radu Stanca în reportaje, Pe drumul către steaua „care a ars cândva nepotolitˮ a lui Radu Stanca, Anexe și Note), punând accentul pe dragostea dintre poetul baladist, dramaturgul, teatrologul, eseistul rafinat, actorul și regizorul ingenios R. Stanca și soția sa Dorina (Doti), a cărei misiune în ultimii ani constă în menținerea vie a memoriei lui. În alocuțiunea sa, prof.univ.dr. Anca Sîrghie s-a confesat: „mărturisesc că l-am adus acasă pe Radu încă o datăˮ. Cărții îi este atașat un CD ce conține o emisiune radio ce l-a avut ca invitat special pe poet în noiembrie 1969, autoarea considerând că în felul acesta cititorul se poate apropia și mai mult de poetul clujean.

Seara a fost încheiată într-o atmosferă de bună dispoziție asigurată, ca de fiecare dată, de inegalabilul nostru epigramist Eugen Albu, care a prezentat ciclul său de epigrame închinate scriitorului Cornel Udrea, probabil cel mai mare umorist al zilelor noastre.

Următoarea întâlnire a membrilor clujeni ai LSR va avea loc în 24 noiembrie.

Voichița Pălăcean-Vereș

p1150605