Cancelarul german Angela Merkel a fost fluierata si huiduita la sosirea sa in Dresda, unde s-a nascut miscarea anti-islam si xenofoba Pegida, anunta AFP.

Mulțimea a huiduit si a strigat „Pleacă!” la adresa liderului conservator, in timp ce altii afisau pancarte cu „Merkel trebuie sa plece”, potrivit televiziunii publice ZDF.

Presedintele federal, Joachim Gauck, a fost si el huiduit la sosirea in Saxa (est) de catre simpatizantii Pegida, o miscare care de doi ani organizeaza manifestatii impotriva refugiatilor si a musulmanilor.

In conditiile in care dreapta populista creste constant in sondaje, dupa ce in Germania au ajuns anul trecut circa 900.000 de refugiati si migranti, Angela Merkel, care participa la sarbatorile dedicate zilei nationale, a insistat asupra „respectului reciproc” si „acceptarea opiniilor publice foarte divergente” pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta tara.

Majoritatea manifestanților sunt membri ai organizației de extremă-dreapta „Patrioți Europeni împotriva Islamizării Vestului”, cunoscută ca și Alianța PEGIDA, care își are sediul în Dresda, scrie rt.com.

Printre principalele nemulțumiri ale acestor persoane se află politica „ușilor deschide” aplicată de cancelarul Merkel în privința refugiaților, ce a adus în Germania peste 1 milion de imigranți anul trecut. Această politică a dus la scăderea cotei de încredere pentru Merkel la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani.

NapocaNews

204130