Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, viza ocuparea nu doar a peninsulei Crimeea – lucru care de altfel a fost realizat – ci ocuparea întregului litoral ai Ucrainei de la Marea Neagră, până la frontiera cu România. Această ipoteză a fost prezentată, pentru România Liberă, de oficiali din Republica Moldova.

Planul lui Putin era îndreptat în primul rând împotriva Ucrainei, care ar fi fost astfel, aproape încercuită de Rusia, dar și împotriva României și implicit a NATO.

După același model folosit și în cazul peninsulei Crimeea, ocuparea litoralului ucrainean al Mării Negre urma să se realizeze sub masca revendicării autonomiei acestei regiuni față de Ucraina, ceea ce ar fi determinat o reacție previzibilă a guvernului de la Kiev. Drept răspuns, Rusia ar fi trimis trupe pe litoralul ucrainean, pretextând că-i apără pe etnicii ruși din această regiune. Nucleul acestei acțiuni politico-militare urma să fie în orașul Odesa de la Marea Neagră, care are, neoficial, un statut special în Ucraina.

Planul Rusiei a fost însă blocat, sau poate doar suspendat, de incidentul sângeros produs la sediul Casei Sindicatelor din Odesa, la data de 2 mai 2014. Ancheta oficială a consemnat faptul că la această clădire s-a produs un incendiu, în urma căruia au murit 38 de oameni aflați în interior), dintre care 15 erau cetățeni ai Rusiei și cinci erau cetâțeni ai Republicii Moldova originari din Transnistria.

„38 de persoane au murit — 30 din cauza intoxicației cu oxid de carbon, iar opt sărind pe fereastră”, preciza, după acele evenimente, o informare emisă de Ministerul de Interne al Ucrainei, care confirma, pe de altă parte, faptul că incendiul a fost produs intenționat. Anchetatorii ucraineni au spus, oficial, că persoanele decedate erau suporteri ai echipei de fotbal Metalist din orașul Harkov, veniți la Odesa alături de echipa lor, care avea programat un meci cu echipa locală, Cernomoreț.

Putin sprijină cele două entități separatiste: Republica Populară Odessa și Republica Populară Basarabeană pentru unirea cu Federația rusă, în cadrul proiectului Novorusia.

NapocaNews

razboi-economic-rusia-santajeaza-ucraina-cu-noi-taxe-0