„Creștin, conservator și republican, în această ordine”. Așa se prezintă Mike Pence, vicepreședintele ales al Statelor Unite. Un politician cu multă experiență, Pence este elementul de echilibru în echipa pe care o face cu președintele ales Donald Trump, un „outsider” cu idei controversate.

Mike Pence, în vârstă de 57 de ani, este în prezent guvernator al statului Indiana. A fost membru al Camerei Reprezentanților între 2001 și 2013 și președinte al conferinței republicane (numărul 3 în partid) între 2009 și 2011.

Acest conservator extrem de popular în cadrul dreptei religioase este relativ puțin cunoscut la nivel național, potrivit Agerpres.

„Este un om de onoare, de caracter și onest”, care „se bate pentru oameni”, a spus Donald Trump despre cel cu care va face echipă la Casa Albă.

„Unul din motivele importante pentru care l-am ales este unitatea partidului”, a explicat miliardarul.

Pence este un susținător al valorilor familiale tradiționale și se pronunță împotriva avorturilor și căsătoriilor între persoane de același sex.

Chiar dacă l-a susținut în timpul campaniei pe Donald Trump, în ciuda declarațiilor controversate ale acestuia, Mike Pence nu s-a sfiit însă să spună şi ceea ce gândeşte.

Cea mai frapantă intervenţie de acest fel a avut loc în dezbaterea candidaţilor la vicepreşedinţie, pe 4 octombrie, când şi-a apărat propriile poziţii, însă nu neapărat şi pe ale lui Trump, potrivit News.ro.

Înainte de a fi desemnat candidat la vicepreşedinţie, Pence a criticat propunerea lui Trump cu privire la interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite ca „jignitoare şi neconstituţională” şi a spus că unele declaraţii ale omului de afaceri despre judecătorul districtual Gonzalo Curiel sunt „nepotrivite”. Aceasta, după ce Trump a sugerat că originea mexicană a judecătorului l-a privat de un proces echitabil în dosarul împotriva Universităţii Trump.

Mike Pence a fost însă și el în centrul unor controverse. Guvernatorul a provocat un val de proteste după ce a promulgat, în martie 2015, Legea restaurării libertăţii religioase (Religious Freedom Restoration Act).

Criticii săi au argumentat să textul discrima comunitatea lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) prin faptul că le permitea oamenilor de afaceri să refuze să ofere servicii în baza credinţei religioase.

În urma unor importante presiuni la nivel naţional, Pence a fost nevoit să semneze un amendament care precizează că întreprinderile nu pot discrimina persoane de orientare homosexuală. Atunci conservatorii l-au criticat dur şi l-au acuzat de trădare.

Pence, un creştin fervent şi tatăl a trei copii, a promulgat în martie una dintre cele mai dure legi cu privire la avort din ţară.

NapocaNews