Aproximativ 150 de elevi ai celui mai bun liceu din Cluj-Napoca, ”Emil Racoviță”, s-au adunat astăzi în sala de evenimente unde au învățat despre sacrificiul din temnițele comuniste a celor prigoniți fără de vină, pentru că promovau credința în Sfânta Treime și cultura românească.
Evenimentul a fost o sărbătoare a salvării și evadării prin credință, patronată de Fundația Profesor George Manu în colaborare cu profesorul de religie Anca Vasiu.
Zeci de elevi au interpretat colinde și poezii compuse în temnițele comuniste de Radu Gyr, Nichifor Crainic și Vasile Voiculescu.
Prof. univ. dr. Ioana Both a evocat viața artistului plastic și folcloristului Lena Constante, condamnată la 8 ani de închisoare în izolare, care a reușit să scape din temniță cu mintea sănătoasă doar cu ajutorul bagajului cultural acumulat de-a lungul timpului.
Sergiu, unul dintre elevii colegiului, a prezentat viața Arhiepiscopului greco-catolic George Guţiu, cel care a regrupat Biserica Română Unită cu Roma, trecută în ilegalitate de către comuniști. Arestat la Reghin, a fost condamnat de către Tribunalul Militar la muncă silnică pe viață ( a fost transferat, pe rând, la Jilava, Aiud, Pitești, Dej și penitenciarul Gherla).
Reprezentanții Fundației Profesor George Manu au amintit că evenimentul are loc și cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca, de asemenea martir al gulagului comunist, pe care evlavia populară îl dorește proclamat sfânt al Ardealului.
Tinerii membri ai fundației au oferit participanților diplome, icoane, brățări tricolore și cărți despre viața mărturisitoarei Aspazia Oțel Petrescu, încă în viață și cu mintea ageră, condamnată la 10 ani de temniţă grea (Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc). În 1958, în loc să fie eliberată la împlinirea termenului, a mai primit încă 4 ani de închisoare (Mislea, Jilava, Botoşani, Arad).
NapocaNews