Astăzi a avut loc, în incinta templului artelor din Cluj-Napoca, Cinematograful Florin Piersic, vernisajul expoziției semnată Amalia Crișan, cea de-a șasea a tinerei artiste. Însuși maestrul Florin Piersic a invitat-o pe Amalia să expună în locația care îi poartă numele.

”Marile genii ale picturii, Picasso, Dali, DaVinci, au fost și ei la început copii și au evoluat sub directa îndrumare a unui maestru. Amalia Crișan a avut alături de ea familia, pe poetul Dorin Crișan, sunt foarte fericit că s-a realizat, dacă nu în profesia de pictor, în profesia mai dificilă de părinte, s-a preocupat foarte mult și a investit mult în pasiunea fiicei sale, alături de soția sa. Pictura este o artă și o meserie destul de costisitoare, însă cred că au făcut foarte bine, fiindcă avem de-a face cu un talent care a depășit faza copilăroasă și lucrează subtil cu tehnicile artei moderne. Sunt efectiv încântat de lucrările pe care le execută în tehnici atât de diverse, nu e ușor să lucrezi în acril, de exemplu, chiar dacă există impresia că e ușor – cine cunoaște tehnica, știe mai bine. La vârsta fragedă pe care o are, Amalia Crișan este deja un nume consacrat al picturii clujene și naționale. Sunt sigur că dacă va continua pe această cale, va ajunge și mai departe, iar cei care vor avea în casă o lucrare de-a Amaliei Crișan, vor avea o avere”, a declarat poetul și pictorul Ion Cristofor, director al Direcției de Cultură din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Jurnalistul Demostene Șofron a invitat-o pe artistă să expună lucrările și la Galeriile Romul Ladea din cadrul Liceului de arte vizuale clujean, unde în fiecare săptămână se schimbă expozanții și se afirmă noile talente.

Aflat la București, Florin Piersic a ținut să spună și el câteva cuvinte, prin intermediul telefonului, despre expoziția Amaliei Crișan, de care s-a declarat cucerit. Actorul și-a amintit de prima ocazia cu care a întâlnit-o și a decretat-o drept o artistă extraordinară, felicitând totodată pe părinți pentru suportul lor.

”Mizez pe ea, acesta e cel mai potrivit cuvânt din punctul meu de vedere, e o miză pe creativitate, creativitatea care se întrupează în această copilă într-un mod excepțional după opinia mea. Părerile sunt împărțite, ca totdeuna, să nu vă faceți iluzii, totdeauna vor fi și cârcotași, bârfitori, invidioși, dar asta nu trebuie să o abată nici pe ea, nici pe cei care o susțin, și laud aici încă o dată părinții ei. Pe de altă parte până acum a avut parte de dascăli hăruiți și sper să aibă și de aici încolo parte de dascăli care să fie maeștri în același timp, adică oameni de la care să învețe meserie și care să aibă generozitatea să îi împărtășească ei din tainele acestei meserii extraordinare. Sper din toată inima să se întâmple așa. Riscurile sunt foarte mari, însă acum vreau să insist asupra acestui aspect, că suntem în fața unui talent excepțional și vorba lui Nicolae Iorga – ”Cel ce se simte hăruit și nu face tot ce-i stă în putință să-și exploateze acest har în cel mai bun sens al cuvântului, este un criminal” – o vorbă foarte dură, dar după părerea mea, adevărată. Foarte mulți copii, tineri plini de har, din te-miri-ce pricini, în lumea asta plină de ispite, se pierd pur și simplu, își pierd harul, își bat joc de el și e mare păcat.

Am avut o discuție deunăzi, aș fi dorit să fie aici un mare artist, un mare dascăl, unul probabil dintre cei care o vor avea pe Amalia ca și ucenică sper, Dumnezeu știe, l-am rugat să vină la vernisaj, însă a ezitat, părerea lui fiind că ar trebui să mai așteptăm să se așeze lucrurile, să evolueze. Ce să aștepți? Un copil ca acesta, plin de har, mai mult decât atât, are și osârghie, are și voință, trebuie încurajat din start în toate momentele evoluției sale. Nu accept niciun fel de ezitări, am spus-o și domnului cu pricina, nu e cazul să fim nici ezitanți, nici suspicioși, nici să dramatizăm lucrurile. Sunt exemple de copii care s-au lansat formidabil și care din diverse pricini n-au mai confirmat. Amalia Crișan din punctul meu de vedere are înainte de orice un simț al culorii uimitor și un om, un copil ca ea, care simte culoarea în felul ei, lucrează cu culoarea la modul miraculos, cum o face ea, are ceva special. Culoare înseamnă lumină și un om care are acces la lumină, care se lasă fascinat de lumină și face din lumină niște bijuterii cum face ea, aducând pe pânză aceste mirobolante compoziții, înseamnă că se află în miezul lucrurilor, lumina este substanța acestei lumi. Nu ne trebuie copii care doar să deseneze bine o formă, asta înseamă să te situezi la coaja lucrurilor, să fii superficial”, a declarat Mircea Petean, directorul Editurii Limes.

Amalia Crișan a invitat cu bucurie publicul să privească expoziția. ”Ceea ce vedeți, vedeți, nu trebuie să explic eu ce trebuie să vedeți. Expoziția are 20 de lucrări, făcute în diverse tehnici și diverse teme. Aștept cu nerăbdare să vă uitați peste ele”.

Lucrările Amaliei vor putea fi admirate în perioada 5-8 noiembrie 2016, în holul cinematografului Florin Piersic.

Amalia Crișan s-a născut la 1 decembrie 2001 in Cluj-Napoca. Este elevă la liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, clasa a VIII-a. Din 2015 este și absolventă a Școlii Populare de Arte ,,Tudor Jarda”, secția Grafică.

La Cinema Florin Piersic este cea de-a șasea expoziție, ultimele două având loc tot în 2016, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și la galeriile Radio-Romania Cluj. Cu ocazia vernisajului s-a lansat și catalogul expozitiei.

amalia-crisan-florin-piersic

amalia-crisan-florin-piersic1

amalia-crisan-florin-piersic2

amalia-crisan-florin-piersic3

amalia-crisan-florin-piersic4

amalia-crisan-florin-piersic5

amalia-crisan-florin-piersic6

amalia-crisan-florin-piersic7

amalia-crisan-florin-piersic8

amalia-crisan-florin-piersic9

amalia-crisan-florin-piersic10

amalia-crisan-florin-piersic11

amalia-crisan-florin-piersic12