Rada Supremă a Ucrainei a făcut un demers către Serviciul de securitate ucrainean privind aplicarea interdicţiei de a intra în ţară pentru Igor Dodon, candidatul socialiştilor la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, transmite Radio Chișinău, care citează IPN.

Portalul ucrainean pravda.com.ua scrie că vicepreşedinta Radei Supreme, Irina Gheranşenko, a dat citire demersului către Serviciul de securitate al Ucrainei cerând să-i aplice statut de persona non-grata lui Igor Dodon din cauza expunerilor sale anterioare care atentau la integritatea teritorială a Ucrainei. Este vorba de declaraţiile lui Igor Dodon conform cărora peninsula Crimeea ar aparține Rusiei, fapt nerecunoscut de Kiev și de comunitatea internațională.

În replică, Dodon a scris pe contul său de Facebook că această declaraţie nu reprezintă poziţia oficială a statului: „Declarația câtorva deputați ucraineni nu înseamnă poziția oficială a statului. Evident că Maia Sandu are adepți în rândul celor care au organizat maidanuri în țara vecină, care îi sunt datori pldm-ului și lui Vlad Filat pentru susținere. Fularele galbene sunt tot de acolo. Dar retirez poziția mea: Ucraina este țara vecină cu care ne leagă sute de ani de prietenie, valori creștine comune, relații economice reciproc avantajoase. Am acolo prieteni și experiență bună de conculcrare la nivel de stat. Nu vă luați după isteria creată de pasivii lui Maia, care simt că au pierdut lupta electorală”.

NapocaNews