Dragă Bunicule,

Îți scriu, acolo unde ești, și de unde nu îmi mai poți răspunde. Cel puțin pentru o vreme…

Pe la noi, pe aici, e bine în general. Doar că trag niște nori întunecați și reci pe mai multe laturi ale cerului, și vremea nu arată deloc bine. Dar e toamnă târzie, la ce să ne asteptăm?
Peste Prut au fost alegeri. Tocmai s-au încheiat…

Îmi amintesc cum mi-ai vorbit despre Basarabia, pe când eram incă mic copil, cum mi-ai arătat, pe harta aceea tinută ascunsă multă vreme, cetătile lui Ștefan cel Mare de la Nistru… Țin minte că, de câte ori vorbeai despre ținutul dintre Nistru și Prut, plângeai, așa cum plângeai atunci când auzeau vești de pe frontul din Transnistria…

Acum ești într-un loc unde nu sunt lacrimi, și de aceea îți pot scrie adevărul.

În noaptea aceasta, Basarabia s-a pierdut. Din nou…

Nu că ar fi fost, în ultimii ani, romanească din nou. Dar măcar licărea o lumina. Mii și mii de tineri deschideau ochii pe slova romanească, pe adevărul istoric. Chiar dacă oligarhii produși de comunism spoliau tărisoara, neamul se deștepta. Malurile Prutului se apropiau tot mai mult. Știi sârma aceea ghimpată de pe Prut? Ei bine, nu mai este.
Dar în noaptea asta s-a ridicat pe Prut ceva mai rău decât sârma ghimpată de altădată… Mai mult: în mințile oamenilor s-a pus o beznă s-o tai cu cuțitul. Nu-i judec. Mizeria, suferința și lipsurile acute i-au disperat pe oameni. Iar cincizeci de ani de teroare bolșevică au lăsat răni adânci în conștiința lor natională. Și pe acest teren propice, propaganda noului NKVD, care acum se numește FSB, s-a insinuat ca o reptilă rece și fetidă, corupând suflete, ucigând conștiințe…

Știi, Bunicule? Astăzi războaiele nu se mai poartă așa cum știai dumneata. Nu mai există tancuri, ostași, katiuse și mine. Acum există Sputnik și omuleți verzi-un soi de oameni ca toți oamenii care fac politică, scriu în presă, sunt analiști politici și sociali… Dar fac mai rău decât păduchioșii intrați cu tancurile în 1944…
Ei ucid conștiințele și lasă trupurile vii, pentru a sluji pe moșia viitoare a lui Putin-omul care a repus steaua pe Kremlin.

Și în noaptea asta, acești omuleți verzi, ei și candidatul lor cu chip de kolhoznik aburit de votka au câștigat. Au câștigat în mințile obosite de hărțuială ale moldovenilor. Au câștigat purtând cu autobuzele mase de cazaci din Transnistria și Gagauzia, înfierbântați de alcool, votând de zeci, sute de ori, prin toate satele și târgurile Basarabiei.
Iar acum, au învins. La Kremlin cred că s-au deschis deja șampaniile. Armata a 14-a Rusă, la Tiraspol, jubilează. Pe aici, pe la noi, tot felul de foști premieri, jurnaliști și alte specii juisează, felicitându-l pe kolhoznik.

Dar în Basarabia e noapte… O noapte adancă, rece și umedă, ce nu se va mai sfârși. Mâine nu vor mai fi zori. Pentru că Basarabia s-a întors înapoi cu câteva zeci de ani. În întuneric, sărăcie și promiscuitate spirituală… Sub cizmă calmuca… Sub seceră și ciocan…

Și când văd împrejurul meu câți idioți utili se bucură că la Chişinău și la Sofia, în această noapte, rânjetul fatidic al Moscovei a învins, amenințând o Românie penetrată de „omuleți verzi” și ametită de Vocea Sputnikului, așteptând să o readucă și pe ea pe tavă calmucului de la Kremlin, mai că-mi vine să te urmez acolo, în mormântul rece și întunecos.
De rușine, de necaz și de silă.

Noapte bună, Basarabia… Fie-ți somnul ușor…

Florin DOBRESCU – Buciumul, 14.11.2016, ora 3,oo