Prima întreprindere socială dedicată persoanelor cu sindrom Down, unde acestea fac rame de fotografii, vaze pictate sau casete pentru bijuterii, care vor fi vândute sub formă de cadouri, a fost lansată, vineri, la Cluj-Napoca, transmite corespodentul Mediafax.

Întreprinderea a fost lansată de Asociaţia „Down Centrul Educaţional Raluca” Cluj-Napoca.Adriana Avram, preşedintele Asociaţiei, a declarat că, pentru început, vor fi doi tineri angajaţi cu contract de muncă, part-time, iar pe parcurs, într-un an, numărul acestora va creşte.

„Am lansat prima întreprindere socială dedicată persoanelor cu sindrom Down unde acestea fac diverse obiecte care pot fi vândute sub formă de cadouri, cum ar fi rame foto, vaze pictate, casete pentru bijuterii, ceasuri pictate, sticle decorative, suport pentru pahare, atât în magazinul propriu din centrul Clujului, cât şi în cel online. Clujenii au astfel, posibilitatea de a achiziţiona cadouri pentru cei dragi, ieşite din mâna persoanelor şi tinerilor cu sindron Down, angajate ale întreprinderii.

Pentru început vor fi doi tineri angajaţi cu contract de muncă, part-time, iar pe parcurs, într-un an, numărul lor va creşte. Aceştia vor lucra sub supravegherea unor specialişti de la Universitatea de Artă şi Design”, a spus Avram.

Conform sursei citate, unul dintre scopurile întreprinderii sociale este pregătirea tinerilor cu sindrom Down pentru viaţă, pentru integrarea viitoare pe piaţa muncii, urmând să constituie o punte de integrare socio-profesională a acestora.

Potrivit Adrianei Avram, preţurile obiectelor realizate vor fi normale, practicate în prezent pe piaţă, iar sumele rezultate vor fi folosite pentru salariile celor implicaţi şi pentru susţinerea asociaţiei.

Bogdan Cristea, unul dintre tinerii care vor lucra în cadrul întreprinderii sociale, a spus că este bucuros că i se oferă această oportunitate, mai ales că va avea ocazia să lucreze „în echipă” cu colegii ăi Raluca şi Mihai.

„Este o experienţă, un drum nou pentru noi. Vom picta, vom colora, vom lipi diverse obiecte, care vor fi vândute la un preţ bun ca şi cadouri”, a spus Bogdan.

NapocaNews